18 Ноември, 2018 21:44 2 118 0

Завишен български интерес към провокативен италиански художник

  • косми-
  • софия-
  • художник-
  • интерес-
  • стефано пизано-
  • изложба

Художникът умее да провокира зрителя

Заради завишен интерес от страна на българската публика, изложбата на италиански художник в столичната галерия „Сердика“ се удължава и ще продължи до 10 декември. Експозицията беше удължена с още 15 дни.

Ценителите на провокативното изкуство могат да се насладят на изложбата „Косми“ (Peli) на италианския художник Стефано Пизано. Куратор на експозицията е Стефан Стоянов, а официалното откриване се проведе на 25 октомври. Стефано Пизано е сравнително непознат на столичната публика чуждестранен автор. Италианският художник е изключително активен и високо ценен в международните художествени среди с умението си да провокира зрителя.

Експозицията е обединена от идеята за „разбутване“ на културни пластове, за проникване на действието под и отвъд това, което сме свикнали да виждаме, различно от конвенциите на художествения живот. В рамките на проекта „Peli“ авторът използва най-разнообразни форми на изява, техники, медии и образни структури. От традиционна живопис до видео инсталация.

Проектът „Peli“ е реализиран с темперни бои и графит върху хартия. Мотото на този цикъл от творби насочва зрителя към търсената идейна и съдържателна особеност – стремежът на автора да провокира, използвайки визуалния образ. Ивиците, нанесени върху изобразителното поле, напомнят неспокойни косми - идея, която авторът умишлено желае да внуши. Тоновете, с които Стефано Пизано изгражда тази серия, са изключително експресивни и контрастиращи. Фигурите и образите се третирани на големи плоскости, където изразителната текстурата на боята и едрата мазка на четката придават разнообразие на художествената форма.

Най-иновативният проект на твореца, включен в изложбата, е дигиталната видео инсталация с наименование „Българското видео”. Видеото проследява три различни ястия, заснети с неподвижна камера. Проникването на артистичния жест, действието, което стои в основата за създаване на неконвенционални форми, смесено с нещо толкова обикновено като ястията и храненето, част от ежедневието ни, свидетелства за значимостта на автора и неговия нетрадиционен и оригинален подход.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА