28 Октомври, 2019 11:04 2 136 11

Отиде си стар враг на Кремъл

  • владимир буковски-
  • ссср

На 76-годишна възраст почина писателят и дисидент Владимир Буковски

На 76-годишна възраст в английския град Кембридж почина бившият съветски дисидент и писател Владимир Буковски, предаде ТАСС.

През 60-те и 70-те години на миналия век Буковски беше известен деятел на дисидентското движение в СССР и през 1972 година беше осъден за "антисъветска агитация" на две години затвор и пет години изселване.

Той беше най-известният съветски политически затворник на своето време. Буковски първи разобличи съветския режим за това, че използва психиатрични болници за насилствено настаняване на дисиденти.

През 1976 година на летището в Цюрих властите на СССР замениха писателя с осъдения на затвор в Чили лидер на комунистическата партия на тази страна Луис Корвалан.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сифон Злобюл

    11 19 Отговор
    велик
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бесен Язовец

    26 13 Отговор
    Плъх! Плъховете умират далеч от родината.

    Коментиран от #10

  • 4 Браво

    10 8 Отговор
    Браво ... честито
  • 5 Ххх

    2 0 Отговор
    „Отиде си като враг“ – казал Сталин за втората си съпруга Надежда Алилуева, която се самоубива.
    ...............................................................
    Освен това постоянно я ядяла ревността (в семейството ни мнозина казваха, че Надежда била много ревнива), а «доброжелатели» от обкръжението й, които да разпалват това чувство били достатъчно. Впрочем, причина за последната им съдбоносна свада в Болшой театър била именно ревността. На Надежда изведнъж й се сторило, че Сталин някак по-оосбено е погледнал една от балерините.
    На баба ми й съобщили за случилото се веднага, след като открили трупа и тя с подкосени крака едва дотичала до апартамента на Сталин. Там вече били Молотов и Ворошилов. Имало и лекар. Напълно убитият и смаян от случилото се Сталин посрещнал баба ми.
    Сталин преживял самоубийството на жена си тежко и болезнено. Дълго време се страхували да го оставят сам. Някой от семейството непременно трябвало да бъде до него. Майка ми, баба ми или Евгения Александровна, жената на Павел, нощували в кремълския апартамент. В деня на погребението 11 ноември 1932 г. ковчегът с тялото на Надежда бил поставен за прощаване в сградата, където сега е ГУМ. През цялото време, докато минавала процесията, до възглавницата на покойната стояла майка ми и изтривала с кърпа течността от ъгълчето на устата на починалата. Когато тази тъжна церемония свършвала, в залата влязъл Сталин. След като постоял няколко минути до покойната, той изведнъж направил движение с
  • 6 Ххх

    1 0 Отговор
    Когато тази тъжна церемония свършвала, в залата влязъл Сталин. След като постоял няколко минути до покойната, той изведнъж направил движение с ръце, като че ли отблъсква от себе си ковчега и казал:
    - Отиде си като враг!
    После се обърнал и тръгна към изхода. Погледът му спрял върху Павел.
    - Ти ли й подари пистолета?
    - Да - с отпаднал глас измърморил Павел.
    - Намерил какво да подари!
  • 7 Južni Vetar

    6 3 Отговор
    Една хлебарка по малко! Има още доста предатели за там. А от 1990 г. до сега и в България има за няколко парка да се напълнят с държавни предатели, които лижат американски задници!
  • 8 Делията

    6 5 Отговор
    ПРЕДАТЕЛИТЕ един по - един ,а КРЕМЪЛ - непобедим!
  • 9 Иво

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Лов на вещици.":

    Лов - да ти се.а в устата, червена измет помиярска !
  • 10 А ти знеш ли

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    ..че и за плъх не ставаш...мишко нещастна !!!
  • 11 Реалист

    3 0 Отговор
    Англия винаги е била родина и убежище на измекяри .