Last news in Fakti

19 Юни, 2023 15:45 6 258 41

Валентина Терешкова: "Ей, небе! Свали си шапката! Идвам при теб!" (ВИДЕО)

  • русия-
  • ссср-
  • космос-
  • жена-
  • валентина терешкова-
  • полет-
  • жена в космоса

На 16.06.1963 година се осъществява първият полет в Космоса с жена на борда - Валентина Терешкова

Валентина Терешкова: "Ей, небе! Свали си шапката! Идвам при теб!" (ВИДЕО) - 1
Снимка: Телеграм
Дали си спомнихме и тази година за подвига на една невероятна истинска дама, жена, съпруга, майка - жената покорила Космоса?! А помним ли думите изречени в онзи наистина звезден миг - "Ей, небе! Свали си шапката! Идвам при теб!" Да, това е тя - Валентина Терешкова първата жена погледнала Земята от високо! От много високо - от Космоса.

На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова става първата жена, летяла в Космоса. Тя прави 48 обиколки на Земята и прекарва в Космоса 2 дни 22 часа и 50 минути. Валентина остава единствената жена и до днес, направила самостоятелен полет.

Oт космодрума в Байконур излита КК „Восток-6“, с който е осъществен първия полет на жена в Космоса. Това е съветската гражданка Валентина Терешкова, която е пилот и единствен екипаж на кораба.

Преди да бъде избрана да участва в космическите програми на СССР, Валентина Владимировна Терешкова е работник в текстилна фабрика, чието хоби са парашутните скокове. Тя влиза в Съветските въздушни сили като част от програмата за космонавти и след завършване на обучението си получава звание младши лейтенант.

След историческия полет на Юрий Гагарин, директорът на космическите програми Николай Каманин прочита в американската преса за обучение на жени, подготвяни за астронавти и той заявява, че „Няма как да допуснем първата жена, излетяла в Космоса да бъде американка.“.

Поради опита си в парашутизма, Терешкова е предпочетена пред останалите две кандидатки – Ирина Соловьова и Валентина Пономарьова – от Каманин, който я нарича „Гагарин в пола“. Кандидатурата ѝ е одобрена от Никита Хрусчов, който е доволен и от пропагандния потенциал на мисията, тъй като родителите на Терешкова са колхозници, загинали в Съветско-финландската война (Зимната война). За неин дубльор е определена Ирина Соловьова.

Космическият кораб е изстрелян в 12:29 ч. Московско време с позивна „Чайка“, с което Терешкова се превръща в първата и в най-младата жена, която лети в Космоса на едва 26 годишна възраст. Полетът протича 2 дни 22 часа и 50 мин, по време на който тя е повишена в звание капитан. След 48 обиколки на Земята КК „Восток-6“ влиза в атмосферата и както във всички мисии на „Восток“, при спускането си на около 6,45 км от земната повърхност тя катапултира. Терешкова се приземява с парашут на 19 юни в 11:20 ч. на около 620 км североизточно от Караганда, Казахстанска СССР.

След полета тя завършва Военно-въздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ и работи като инструктор в космическите програми. Уволнява се от руските ВВС през 1997 г. със звание генерал-майор. Освен в армията, през годините заема главни длъжности в КПСС на СССР и в руската „Дума“.

Интересната история за Валентина:

Валентина Терешкова е родена на 6 март 1937 г. в село Масленниково в Централна Русия. До 1960 г. работи във фабрика за технически платове в старинния руски град Ярослав и учи във вечерно училище.

Увлича се по парашутизма и авиационния спорт, тренирайки в Ярославския аероклуб. През декември 1961 г. година специална комисия обикаля аероклубовете на страната и подбира момичета парашутистки за подготовка за евентуален космически старт. Така Валентина попада в отряда на космонавтите.

През 1962 г. е включена в женския космонавтски корпус (където остава до 1997 г.), след като от над 400 кандидатки са избрани 5 жени – Татяна Кузнецова, Ирина Соловьова, Жана Йеркина, Валентина Пономарьова и самата Терешкова.

На 3 ноември 1963 г. се жени за космонавта Андриян Николаев и ражда (през 1964) дъщеря им Елена – първото дете на родители космонавти.

През 1969 г. Терешкова завършва Военновъздушната инженерна академия „Жуковски“, става кандидат на техническите науки и генерал-майор. Валентина Терешкова заема поста председател на Комитета на съветските жени и вицепрезидент на Международната демократична федерация на жените. Към 2000 г. оглавява Руския център за международно научно и културно сътрудничество, известен като „Росзарубежцентр“.

През 2000 г. е обявена от Британска женска организация за “Жена на века”.

11 факта за Валентина Терешкова - първата жена, летяла в Космоса

1. Официалната причина да бъде пусната жена в космоса била да се проучи как влияят условията на женското тяло, сравнено с мъжкото, неофициалната - Студената война и космическата надпревара между СССР и САЩ.

2. След оспорван избор, само за 6 месечен период обучение, Валентина Терешкова оглавява група от 5 жени, тренирани лично от Юри Гагарин. Изборът пада върху нея, защото била от работническата класа. Хрушчов налага волята си над решението на комисията.

3. Полетът на Терешкова е през 1963 г. и трае от 16 до 19 юни (точно 2 дни, 22 часа и 50 минути), така тя става първата жена, летяла в Космоса.

4. Преди да се качи на "Восток-6", Терешкова цитира известния руски поет Маяковски:

“Небе! Свали шапка! Идвам”

5. "Восток-6" прави 48 обиколки около Земята, а прякор на Терешкова през това време става "Чайката".

6. В Космоса, по нейни думи, тя се чувствала неудобно от тесния костюм и загубила апетит. Но спала добре и дори притеснила с тишината наземния екип дотолкова, че трябвало да я будят известно време.

7. Терешкова се приземява успешно на вода и макар да не било много приятно, тя се справила, защото подобни условия били включени в тренировките. На лицето си имала натъртване след приземяването, но за последвалите снимки то било скрито и скоро изчезнало.

8. След приземяването си, Терешкова раздала от космическата храна на местните хора, докато се наслаждавала на тяхната храна. Това било в пълен разрез с политиката и заповедите. Всичко, което ставало в космическата програма на СССР, било строго секретно.

9. Родителите на Терешкова научили за полета ѝ от новините. Тя има казала, че се подготвя за състезание по парашутни скокове (Терешкова има над 90 скока). След полета Валентина влязла за кратко в болница, което било скрито за обществеността от властите.

10. Валентина Терешкова е първата жена-генерал в Съветската армия, днес майка на една дъщеря и баба на две внучки. Любимата ѝ планета е Марс и казва, че би летяла до там с еднопосочен полет.

11. Забележителен факт:

“До днес Валентина Терешкова е първата и единствена жена със солов полет. Всички жени-астронавти след нея са летели в Космоса като част от екипаж.”

Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 тъпо соросоидче

    42 17 Отговор
    Гледам я тая Терешкова и си мисля за Урсула...Колко е велика а....., Урсула имам впредвид.

    Коментиран от #5, #28

  • 3 Не може да бъде!

    54 9 Отговор
    Как смеете да публикувате такава статии,при създалата се АнтиРуска Истерия...?!?!
  • 4 КОТарАК

    14 57 Отговор
    тая е и най-верният пудел на джуджака в госдумата

    Коментиран от #9, #11

  • 5 КОТарАК

    6 46 Отговор

    До коментар #2 от "тъпо соросоидче":

    тая е жена номер 10 в космоса/другите девет са загинали..да си знаеш

    Коментиран от #8, #17

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ХУМОРИСТИЧНО☝

    6 25 Отговор
    А ХЮ ХЕВНЪР СЪЗДАЛ
    СПИСАНИЕТО КОЕТО
    ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ....
    ОБИКАЛЯ ...ЗЕМНОТО КЪЛБО😁....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Има ли

    32 4 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    нещо човешко в теб?! Съмнявам се!

    Коментиран от #18, #24

  • 10 Сталинчо

    8 52 Отговор
    До кога ще възхваляваме тези примати???????
  • 11 Да знайш

    40 5 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Психотролчетата умирате от мъка.
  • 12 Георги

    11 33 Отговор
    Сергей Павлович Корольов е бил против този полет, но са го натиснали от горе по идеологически причини. Терешкова дори не била летец за разлика от космонавтите в отряда. По време на полета прави куп грешки изпада в паника и за малко да провали полета и да го докара до фатален край. Королольов е бесен. Казва че жените нямат място в космоса и че повече никога той няма да допусне жена да лети. Да си кажем истината в очите

    Коментиран от #15, #19, #20, #29, #40

  • 13 Бандера

    6 44 Отговор
    Голем праз. Тая пача е пръв апологет на путлер!
  • 14 зоя

    8 3 Отговор
    Цял филм.А за Гагарин няма и една снимчица от полета.Забравил си фотоапарата.
  • 15 Верно е

    8 30 Отговор

    До коментар #12 от "Георги":

    Била е най-зле сред другите кандидатки, но с правилен произход, много лошо се е представила по време на полета, затова полетът бил съкратен и бързо я върнаха на Земята!!!

    Коментиран от #16, #36

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 То и котарашкото е

    19 0 Отговор

    До коментар #9 от "Има ли":

    колкото човешкото у "него". За "компенсация" има плЮжешко и в излишък.
  • 19 Прокопи

    25 2 Отговор

    До коментар #12 от "Георги":

    Познай от раз дали първата летяла в космоса американка (Сали Рийд) е била ...пилотка😏? И ако не е била - ЗАЩО?
    ПП.Да чакам ли хабер от покойник😏?
  • 20 Прокопи

    14 0 Отговор

    До коментар #12 от "Георги":

    Гошенце, освен гузния ти "-" , някакъв смислен, или поне членоразделен, отговор да чакам ли🤔😏?

    Коментиран от #22

  • 21 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    31 0 Отговор
    Чудесно е, да не се забравят първите в космоса, благодарим на авторката на статията! Носим ги в сърцата още от детска възраст.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Прокопи

    13 3 Отговор

    До коментар #22 от "Пешо":

    Тр0лче, рублички няма -"рашка" отдавна фалира. Няколко пъти 🤣🤣🤣...
  • 24 Джуджака с двата крака

    3 20 Отговор

    До коментар #9 от "Има ли":

    Котарака е прав и като не можете да го опровергаете, почват обиди, безчовечен бил.
    Наистина Валентина Терешкова е една от инициаторките в руската Дума, за промените в закона за да може Джуджан, да бъде преизбиран доживотно. Самата тя съжалява вече за това.

    Коментиран от #25

  • 25 Зайо Байо Дългоухий

    13 3 Отговор

    До коментар #24 от "Джуджака с двата крака":

    " Самата тя съжалява вече за това". За което съжаление тя лично ти се изплака на ушенцето... Щастливец си бил тииии, щастлииивец... 😓

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 В име на ВИМЕ

    17 0 Отговор
    Американците още не могат да си простят как тогава СССР изпрати първи мъж и жена в космоса ! Вместо да ги поздравят приятелски и чистосърдечно ! А уж са мили , добри и доброжелателни хора ! Къде е написано , че САЩ трябва да са първи във всичко и те да определят какво и как да бъде ?

    Коментиран от #41

  • 28 Тото 1 и Тото 2

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "тъпо соросоидче":

    Урсула е несравнима , неповторима , безподобна , уникална , универсална , всеобхватна , полубожествена........
  • 29 НегъРалбинос

    14 0 Отговор

    До коментар #12 от "Георги":

    Жоре , явно си говорил лично с Корольов и той ти е споделил мислите си ! Какво друго ти каза ?
  • 30 Джуджака с двата крака

    2 12 Отговор

    До коментар #25 от "Зайо Байо Дългоухий":

    Тя е от силовиките. Първоначалната идея беше да назначат Путин за " вечен" за да бъде техен послушко. Само че диктаторчето вече е неконтролируемо. А и силовиките губят много пари заради него.

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 глоги

    8 0 Отговор
    Кандидатурата ѝ е одобрена от Никита ХруШчов,а не Хрусчов. Не хруска.

    Коментиран от #35

  • 33 летец пилот

    6 0 Отговор
    Това е съветската гражданка Валентина Терешкова, която е пилотка и единственна особа на борда на кораба. Екипаж е когато на борда на кораба има 2-ма или повече летци-космонавти или астронавти.
  • 34 Човек от народа

    9 1 Отговор
    Велика жена! Имахме неин портрет на стената дълги години...
  • 35 Точно и ясно

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "глоги":

    👍😊👍👽✌️
  • 36 Темида

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Верно е":

    Знаем, че лгбтСаИзвратеняци и без да поствате по форумите за доказателство..
  • 37 Земля в илюминаторе

    7 1 Отговор
    На 16 .06. Путин я удостои с орден Гагарин, във връзка с 60 г. от полета на първата жена в космоса.
  • 38 кочо

    1 0 Отговор
    ВЕДНАГА СЛЕД НЕЯ ИЗБЕТЯ И ВАЛЕРИ БИКОВСКИ.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Георги":

    Толкова е бил против, Корольов, че след Терешкова Светлана Савицкая излита два пъти в космоса, през 1982 г за 7 денонощия, и отново, през 1984 г за 11 денонощия. Ама, като ги измисляте, поне проверявайте историческите факти, че ставате смешни.
  • 41 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "В име на ВИМЕ":

    Краварите, ще бъдат първи и те, но в построяването на комунизЪма. И ще си вярват, че живеят в демокрация.