Last news in Fakti

7 Август, 2012 11:51 1 536 0

Кастанеда и български фолклор заедно в песен

  • карлос кастанеда-
  • real-
  • fokatelep-
  • беглика фест-
  • музика-
  • фолклор
Кастанеда и български фолклор заедно в песен - 1
Снимка: Беглика Фест

Уникален запис на Карлос Кастанеда от 1968, съчетан с автентичен български фолклорен мотив, ще открият феновете в парчето на звездите на петото издание на Беглика Фест - Fokatelep (Унгария). Песента "Real" ексклузивно бе пусната от днес на сайта на Беглика Фест за феновете на групата от цял свят.

За пръв път пред публика звездите от Fokataelep ще представят най-новата си разработка - парчето “Real” пред публиката на Беглика Фест в Западните Родопи (17-19 август), съобщават организаторите.

Fokatelep (Унгария) е създадена от музиканти на явлението в етно-рока Korai Öröm, чиято музика е добре позната в България. Новият им клип дебютира в България, на сайта на фестивала Беглика, където групата ще свири на 18-и август. „Real” съчетава психеделичността на съвременния звук с тази на българската автентична народна песен.

Певицата Анамари Ола пее на седем езика, но отношението ѝ към българските народни песни е особено. Любовта й към българския фолклор я запознава в общи поректи с имена като Невена Петрова (хор Космически Гласове) и Янка Рупкина. (Нов проект с гласа на Янка Рупкина също ще има своята премиера на Беглика. Певицата, която пя с Transglobal Underground ще можете да чуете в проекта Balkan Metanoia Synergy)

В парчето е използван гласът на Карлос Кастанеда от много рядък запис с негово интервю от 1968. Както е известно Кастанеда се е постарал да унищожи всички следи от съществуването си – включително интервюта и записи.

Клипът е дело на Максим Билярски, син на Емил Билярски - българският член на групата, базирана в Будапеща. 

Парчето е на основата на българската народна песен  “Море два сте“, която първоначалн е записана с Невена Петрова и Владислава Тодорова. Български автентичен фолклор Емил Билярски смесва и  в парчетата си под името Second Face - артистичен псевдоним в неговото поприще и като DJ, в което ще се покаже в първата вечер на Беглика Фест на 17 - ти август.

Ето какво споделя той за процеса и работата на групата по „REAL“: „Докато записвахме парчето с Фокателеп, намерих едно радио-интервю с Карлос Кастанеда от 1968 година. Много ме впечатли гласът му, силата, скрита в него, атмосферата, която създава и смешният латиноамерикански акцент. Извадих няколко изречения от едночасовото интервю и опитах да ги съчетая с песента ни, която сметнах за подходящ носител. Паснаха си. Знам, че Кастанеда систематически е унищожил всички материални следи след себе си с цел да изтирие личността си. Но знам и това, че нашето време е време за действие и неслучайно знанията на Дон Хуан излязоха на бял свят именно сега. Вложихме чисто намерение в тази композиция и желая на слушащите я да възприемат не като още едно парче с умни цитати, а като магия – каквато е и първоначалната функция на музиката.“

Цитати от Кастанеда са ползвани и преди от групата предшесвтеник на Fokatelep - Korai Öröm в парчето им “Trance“, но там текстовете се четат, тъй като групата не открива запис с гласа на Кастанеда.

Междувременно, растящата бройка беглишки доброволци, които подготвят фестивалната зона и гасиха пожар предната нощ, вчера събраха и натовариха два камиона с отпадъци, оставени от „туристите“ в местността. Събирането на остатъците от почивките на стотици „природолюбители“ продължава и днес.

Припомняме, че Беглика Фест е единствения фестивал с харта за устойчиво развитие, което представлява политика с различни стратегии и технологии  и поведенчески препоръки за намаляване на екологичния отпечатък на фестивала върху природата до минимум. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА