Last news in Fakti

9 Август, 2012 14:59 1 427 0

Дарение за библиотеката в Ардино

  • дарение-
  • ардино-
  • библиотека-
  • исмаил джамбазов

Библиотеката при народно читалище „Родопска искра” в Ардино обогати фондовете си с пет броя от последната книга на  турски език на д-р Исмаил Джамбазов от София „Мястото на вестник „Йени ъшък” (Нова светлина) в историята на турските издания в България”. Дарението беше връчено от адвокат Мустафа Байрамали, който е племенник на автора.

Мотивът на д-р Исмаил Джамбазов е, че обича Ардино и се чувства приятел на ардинци, уточни Байрамали. Заедно с него на дарението присъстваха внуците му от Швеция Байрам и Шукрие.

С огромна благодарност председателят на читалищното настоятелство Юксел Исмаил прие дарението и заяви, че то ще бъде полезно четиво на турски език за читателите на ардинската библиотека.  В книгата авторът описва своите впечатления и спомени от работата си като журналист и кореспондент на  „Йени ъшък” (Нова светлина) от началото на излизането му през 1945 г. до закриването през 1991.
По късно Мустафа Байрамали дари пет броя от ценната книга и на джамийската библиотека в Ардино.

Д-р Исмаил Джамбазов е роден на 10 юни 1928 г. в ардинското село Брезен. Началното си образование завършва в родното си село, а основното в турската прогимназия (рушдие) в Кърджали.  Възпитаник е на единственото за времето си средно турско-мюсюлманско училище Медресетю-н-Нювваб в Шумен. През 1953 година завършва с отличен успех Юридическия факултет на Софийския университет „Св.Климент Охридски”. По-късно завършва задочно и Факултета по журналистика.

Д-р Исмаил Джамбазов притежава диплома за доктор на философските науки. През целия си живот работи като журналист. Автор е на книгите на турски език за историите на духовното ислямско училище в Шумен и на Висшия ислямски институт в София, „Истинската същност на съдебния процес срещу Осман Кълъч”  и „Написах журналистика в България”.
Предстои му издаване на нова книга на турски език за живота му в роднния край и за ученическите му години в турската прогимназия (рушдие) в Кърджали.

Гюнер Шюкри


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА