Last news in Fakti

23 Март, 2020 20:16 3 969 7

Все пак животът продължава...

  • людмила капитанова-
  • фотография-
  • травъл фотография-
  • travel photography-
  • изложба-
  • оборище 5-
  • непал-
  • камбоджа

Травъл фотографът Людмила Капитанова готви от вкъщи две от своите отложени изложби

Все пак животът продължава... - 1

Все пак животът продължава... казва травъл фотографът Людмила Капитанова, която продължава да готви от вкъщи две свои отложени изложби. Едната от тях, която беше планирана за месец април т.г., ще покаже нейни по-ранни творби, снимани на четири континента – Азия, Африка, Латинска Америка и Европа. Тази изложба, която бе показана веднъж през пролетта на миналата година пред многобройна публика, ще бъде изложена в Клуба на фоторепортерите на бул. "Дондуков" 1 в подлеза под Министерския съвет.

Откриването ще стане след отмяната на извънредното положение заради коронавируса. Публиката ще получи редкия шанс да види уникални снимки от върховете в Непал (Азия) и Килиманджаро в Танзания (Африка), от ледените полета и обитателите на Антарктика, от храмовете в Мианмар, Бали, Шри Ланка, Камбоджа, пустинята и пирамидите в Египет, каналите на Венеция и пълните с живот и екзотика реки на Виетнам, също редки и красиви фотографии от Чили, Италия, Испания...

Все пак животът продължава...

Рибар от селището Инле, Мианмар

Внушителна е не само географията на пътуванията на Людмила Капитанова, но и разнообразният избор на обекти – портрети на хора, животни, пейзажи: слонове, зебри и жирафи, пингвини и тюлени, контрастни картини от заснежени върхове и живописни реки – обективът е уловил уникални мигове, част от случки и преживявания.

Все пак животът продължава...

Бали - островът на хилядите храмове, Индонезия

„Търсенето на светлина и цвят, улавянето на момента, са характерни за нейните фотографии, казва за Людмила световноизвестният италиански фотограф Роберто Паци. Самият той е портретист и травъл фотограф, който умее да цени добрата работа. Роберто има собствена галерия в Испания, където живее, има многобройни изложби и издадени книги, свои ученици, с които често пътува по света.

Все пак животът продължава...

Водно селище край храма Ангкор Ват, Камбоджа

Роберто Паци, който е фотограф на „Нешънъл джиографик“, през май миналата година показа и в София свои фотографии при представянето на изложбата на Людмила Капитанова в престижната галерия "Оборище 5". На откриването на изложбата присъстваха експерти, журналисти, любители на фотографията. Тази година световноизвестният фотограф отново ще бъде гост със свои снимки на изложбата на Людмила.

Все пак животът продължава...

Людмила Капитанова, макар и любител-фотограф, има вече награди. Любовта ѝ към фотографията възниква спонтанно, но от хоби се превръща в сериозно занимание. Обичам да пътувам, обичам да рискувам“, казва за себе си. Макар и крехка на вид, Людмила Капитанова има сериозен тренинг от пътуванията. Дъщеря е на един от нашите известни специалисти по височинна подготовка на спортистите - проф. Кръстьо Кръстев.

По пътя за Еверест

При последното пътуване до Непал именно издръжливостта ѝ е помогнала да се върне в базовия лагер, след като останалите ѝ колеги от екипа фотографи са избрали да се върнат с вертолет. Заради пандемията с коронавируса се наложи Людмила да отложи пътуването си до Япония. Затова пък на предстояща изложба в галерията на "Оборище" 5 в София, вероятно през май или юни, тя се готви да покаже фотографиите си от Иран и от поредното пътуване в Непал, където снима с екип от колеги, водени от Роберто Паци. Те също ще покажат на изложбата свои снимки.

За иранците Людмила казва, че са рядко любезни и приветливи хора. Различната религия не пречи, даже подпомага разбирателството и подсилва взаимното любопитство. Съчетаването на разнообразната природа с древната култура е предизвикателство за погледа и обектива. Сякаш и камерата е усетила това предразполагащо дружелюбие и гостоприемство. А изпитанията по върховете на Непал оставят магнетичното усещане за риска, издръжливостта на човека и невероятното привличане със силата на инстинкта за оцеляване и надмогване на обстоятелствата в името на живота.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професор по Стоманобетон

    7 6 Отговор
    Ааа..травъл фотографка...тц тц..да ми йдеш фуя ма травъле

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Ахелой

    8 0 Отговор
    Толкова ли мразите Българския език, че използвате думи като "травъл" фотограф? Не знаете как да го напишете на Български език ли?
  • 3 Ахмак

    6 0 Отговор
    Забелязва се все по-често използване на чуждици от българските журналисти.За съжаление, нормалният читател разбира това, като непознаване на собственият си език.Много жалко!
    А колкото до дамата фотограф- браво!
    Е, сега няма да питаме - от къде тази любов към пътуването- извинете - от къде тези пари!
    Няма как - ние сме си дребнави!
    Успех на изложбата!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 аз Клавдий

    0 0 Отговор
    Проба!