Last news in Fakti

4 Юли, 2020 21:30 3 208 2

Свищовец е авторът на първата печатна книга

  • абагар-
  • книга-
  • филип станиславов

Полиграфически е оформен с оглед да се носи „наместо силни мощи“

Свищовец е авторът на първата печатна книга - 1

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава в Рим през 1651 г. молитвеника "Абагар" - първата печатна книга на новобългарски език - пет големи листа от тънка и груба италианска хартия.

В послесловието Филип Станиславов е изписал, че тази книга се дарява на българския народ да се носи "наместо свети мощи".

„Абагар“ е съставен преди всичко за нуждите на католическата пропаганда сред българските павликяни и е насочен срещу определени елементи от тяхната религиозна доктрина, опитвайки се да ги примири с католицизма.

Самата форма на книгата - амулет, съдържащ текст и икони - от една страна се обръща към традиционното почитане на словото от павликяните, а от друга е насочено срещу отхвърляното от тях като идолопоклонство почитане на материални предмети, кръста и иконите.

По подобен начин изображенията не включват сцени на Разпятието, а само икона на свети Константин и Елена с три кръста на заден план.

Съдържа апокрифни молитви и разкази с религиозен характер в разрез с католическите догми. Това принуждава Конгрегацията на пропагандата в Рим да премълчи своята фирма като издателство. В езика на „Абагар“ се вмъкват някои новобългарски елементи, личи и влиянието на сърбохърватския език.

Полиграфически е оформен с оглед да се носи „наместо силни мощи“. Страниците са оформени в 4 колони, има и илюстрации /ксилогравюри с изображения на светци/.

Заглавието, с което е известна книгата, идва от включеното апокрифно послание на едеския цар Абагар (Авгар) до Иисус Христос. Според древно предание Иисус го излекувал чрез силата на Божието слово и чрез Убрус – кърпа запазила образа на Христос.

Този текст, смятан за апокрифен още през IV век, заляга в основата на множество амулетни (апотропейни) текстове разпространявани из цяла Европа.

Другите апокрифи са също с амулетен характер (за помощ при болест, за зачатие, за закрила по време на път, спасяващи от „всякаква злина", 72-те имена на Господа и др.) Отпечатан е и кратък католически требник, в основата на който стои т. нар. на латински Ordo Matrimonii.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тия пичове са били яки

    1 1 Отговор
    1.Те са се кръщавали с огън, който приближавали до главите си и то на богоявление с една запалена свещ. Наричали тази церемония "кръщение с пламък “ на св. Иван Кръстителя и нямали други тайнства.
    2.Строго забранявали почитането на иконите и най-вече на кръста, който мразели, защото на него е умрял спасителя ни .Отхвърлят култа към Дева Мария и светците.
    3.Черквите им; където се събирали само за да ядат и да пият съдържали само трапези. Тия яденета и пиенета, вероятно представлявали “тайната вечеря “.
    4.Празнували неделята и някои други дни.Постили в петък и през пасхалните и богородични пости.
    5.Пазили по предание, някои изкривени понятия за Евангелието, посланията на св. Павла, за деянията на апостолите и книгата на откровението (Апокалипсиса).
    6.Те нямали свещеници, а избирали из между старите от обществото, най-честният и най-праведният и му поверявали в ръцете един жезъл и чрез тази проста церемония, той е бил считан облечен в свещеническо достойнство. Той имал право:
    а) да председателствува на яденето и пиенето в храма
    б) да кръщава чрез огъня
    в) да благославя браковете и помирява разприте
    За изпълнение на венчалният обрет, той вързвал и развързвал ръцете на младоженците, като произнасял някакви молитви, които знаел наизус и след туй, като благославял чашите с вино ,пиел с тях.
  • 2 Подвеждащо заглавие

    4 1 Отговор
    При положение, че Гутенберг изобретява "книгопечатането" 200 години по-рано.