Last news in Fakti

15 Август, 2020 10:52 3 660 8

Група Explicit пусна песен в подкрепа на протестите (ВИДЕО)

  • explicit-
  • група-
  • протести-
  • антиправителствени протести-
  • видео

Видеото към песента е заснето на протеста в Русе

Вокалистът на рок групата Explicit Симеон Стефанов започва да пише римите за песента, когато преди две седмици пътува от Русе към София, за да се включи в антиправителствените протести. По пътя слушал музика, а една от песните в плейлистата била “American Idiot” на Green Day. Останалото е творчески процес, след който се ражда българският вариант на песента - "Bulgarian Idiot".

“Веднага направих връзката, тъй като знам какви са политическите възгледи на Green Day. Аналогията беше доста очевидна спрямо сегашната ситуация в България”, разказва Стефанов в интервю за сайта Свободна Европа.

“Дойде ми идеята как можем да оформим песента с различен текст и народни мотиви", допълва той.

Музикантите са заснели и клип, който започва на фона на плакати и протестиращи, които скандират “Oставка!” - призив, който повече от месец огласява протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор.

Демонстрации има в много градове в страната, както и в чужбина на места, където живеят българи.

Симеон Стефанов е завършил архитектура в Манчестър преди година. Казва, че откакто се е върнал, често прави съпоставки между живота там и в България. Изводите не му харесват.

“В чужбина видях как се случват нещата, какъв е стандартът за живота както за млади хора, така и за възрастни. Това е и причината да избера да не следвам в България, защото знам какво може да ми предложат там като методи на работа, модерни практики и технологии”, казва музикантът и допълва, че причината България да не разполага със същото е “корупцията и начинът, по който се управлява страната”.

“В България сме като в каменната епоха все още”, смята Стефанов. Мотивът му да се включи в протестите чрез музиката е “да изкрещи” всичко от името на” хората, които са свидетели на несправедливостта всеки божи ден”.

В сътворението на песента участват и останалите членове на Explicit - барабанистът Младен Радев, соло китаристът Цветан Пенелски и бас китаристът Александър Пламенов.

“Ние сме музиканти и искаме чрез нашето изкуство мнението на много хора да се чуе”, казва Симеон Стефанов, който е и основател на групата. Отдавна той има и афинитет към науката и често му се налага да я защитава от конспирации и лъжи в интернет пространството.

“Имам навика да се впускам в обяснителен режим. Науката ми е страст и когато видя безпрецедентно някой да се гаври с нея, не мога да търпя”.

Иначе смята, че “България е страхотно място за живеене, но управлението много куца” и си пожелава промяна. “Бих искал да видя повече хора, които мислят рационално и критично преди да действат и да говорят”. Той също подкрепя призивите за оставки.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    13 11 Отговор
    Не е лошо! Саунд от 70-те години на миналото хилядолетие! Естетика от Факултето. Текстът - "гениален"! Защо всичкото невежество го събрахте на тези протести?! Съзнанието определя битието - катун!!!
  • 2 И аз бях в Англия

    8 1 Отговор
    Върхът на стандартът е ако не вали да проснеш килимче в парка на достатъчно разстояние от другите и да пролежиш почивния си ден.
  • 3 Последния Софиянец

    9 5 Отговор
    Тая песен троловете няма да я разберат.Сврени в дупките си те заработват жалките стотинки и живота им отлита без смисъл.Колко тъжно! Много ми е жал за тях.Като свалим мафията ще ги освободим.

    Коментиран от #4

  • 4 Емил

    7 10 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ама това песен ли е? Щото аз реших, че е запис на семеен скандал в махалата!

    Коментиран от #5

  • 5 Последния Софиянец

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Семеен скандал ще има у вас като ти спрат стотинките за тролене.ха ха ха
  • 6 Дельо Хайдутин

    10 3 Отговор
    На тия момчета ще им върже,а троловете пак ще карат на чек.... Мацките си падат по бунтари и лоши момчета.
  • 7 елементарно

    2 14 Отговор
    Невероятно елементарна музика и текст. Напънал се българският идиот и написал едно ... нищо. Тези ли искат да управляват? Да се върнели от чужбина. По-добре да си стоят там, ама май и там вече не им искат посредствеността и тъпотията. Искат да я наложат на нас. Да, но не. Няма да мине.
  • 8 Гош

    6 0 Отговор
    Браво на момчетата ! Актуални и съпричастни с борбата на народа !