Last news in Fakti

24 Август, 2020 12:18 2 579 16

Бийтълс искали да пеят у нас през 1968 г., но...

  • концерт-
  • участие-
  • бийтълс

Властта отхвърлила идеята легендите да се изявяват в България

Бийтълс искали да пеят у нас през 1968 г., но... - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Във филм, посветен на годишнината от 21 август 1968 г. и събитията в тогавашна Чехословакия с участието и на български окупационни войски, БНТ разсекрети уникален документ, предава Евроком.

Правителството на Тодор Живков обсъжда дали да удовлетвори искането на тогавашната група номер едно в света и най-легендарна в историята на поп музиката "Бийтълс" да участва в Световния фестивал на младежта и студентите в България същото лято.

Партийното и държавното ръководство решават, че не иска да посрещне едни от най-легендарните музиканти на света.

В книгата на създателя на музикалния ни фестивал Златният Орфей Генко Генков пък той лично свидетелства как шефката на БНТ по същото време - видната преводачка и поетеса Леда Милева, отказва да бъде поканен у нас друг от тогавашните поп идоли Том Джуонс, който също остава в историята на музиката. Разликата е, че идеята е наша, а в случая с Бийтълс те сами са изявили желание да пеят в България. 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 СДС е ЧИФУТНИК

    4 11 Отговор
    На концерта сигурно е щяло да има една шепа седесари

    Коментиран от #6, #14

  • 3 Честит 1ви, април!

    5 2 Отговор
    На 24 ти август!

    Коментиран от #5

  • 4 Кристиян Вигенин

    19 2 Отговор
    Комунетата много се плашеха от всякакви "битълси и битници".Смятаха,че тези разложени западни елементи,ще развратят българската младеж,която така или иначе слушаше западна музика.
  • 5 Ха ха ха ха ха ха

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "Честит 1ви, април!":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ !
    По-голяма кретения не бях чел.
    Засенчва дори изстъпленията на диктатора, а това само по себе си е доста трудно.
    Авторчето, с нещо като факти извън абсурдистан ще си подкрепиш ли статията щото по твоята логика аз официално мога да заявя, че съм от Нептун.

    Коментиран от #15

  • 6 Пендо

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "СДС е ЧИФУТНИК":

    По голяма простотия от твойта,до сега не съм чел.
  • 7 Чехите възродиха България

    8 2 Отговор
    след Освобождението 1878 г., а ние за благодарност им изпратихме войски 1968 г. за окупация. После, що македонци, гърци, сърби, чехи, ни мразели?
  • 8 Георгиев

    3 12 Отговор
    Добре са направили. Точно тогава бях 2 курс в техникума. Имахме в курса един Ангел, който всяка сутрин разказваше как ги слушал по ВВС. На мен не ми харесваха, защото бяха снякакви детски гласчета. И не можех да се ориентирам момчета ли са момичета ли са, а те се оказа, че са били джендъри.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 темелко

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "Георгиев":

    Тогава си бил на баща си в оная работа.Бяха си мъжкари и легендарна група.

    Коментиран от #12

  • 10 любопитен

    5 1 Отговор
    Конспирации , секретни документи , секретни магазини , конспиративни квартири , тайни сделки , специални училища , запазени професии за елита , 6-ти отдел на ДС . Така се разграничаваха благородните селяндури от простолюдието ...техните наследници вършат същото .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 СКОРПИОН

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "темелко":

    Темелко, този осмия червен джендър-плъх, не е бил на баща си в оная работа, а се е намирал все още в тестисите на дядо се! Не е бил все още проектиран! Абе, заспала работа!
  • 13 йокин

    1 1 Отговор
    Отказали им,щото,НЕ ЧЛЕНУВАЛИ в ДКМС.
  • 14 СКОРПИОН

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "СДС е ЧИФУТНИК":

    До Чифутин Сополанков. За шепата "седесари" на неосъществения концерт на БРЪМБАРИТЕ е пълна простотия, но да оставим това! Чифутин Сополанков, ти знаеш ли че /от къде да знаеш, когата все още не си бил проектиран / през тази 1968 година, ако границите на България бяха отворени за свободно преминаване както днес, щяха да останат ШЕПА НЕКАДЪРНИ КОМУНИСТИ! Можеш да бъдеш абсолютно сигурен! По времето на този репресивен режим на БКП, не можеше и пиле да прехвръкне през границата! Който се опиташе да премине, да избяга от "щастливата" ни комунистическа държава, беше застрелван като куче! " Тежки времена " от Чарлз Дикенз! Ти нищо не знаеш Чифутин Сополанков!
  • 15 СКОРПИОН

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ха ха ха ха ха ха":

    До Ха-Ха Хахов! Ти Хахов, изобщо чел ли си нещо?! Не се притеснявай, що време, занапред, докато пораснеш! Във времето ще успееш изръбаш, дори кориците на буквара!
  • 16 Сульо

    0 0 Отговор
    Това отдавна се спряхга, но е глупост....Просто съвременните "демократични" дебили не могат да интерпретират езика на онова време и не разбират какво пише по документите...