4 Септември, 2020 15:11 3 691 22

Васил Найденов стана на 70

  • васил найденов-
  • певец-
  • бг естрада-
  • юбилей-
  • 70 години

Той продължава да изправя на крака публиката у нас и зад граница

Васил Найденов стана на 70 - 1
Снимка Архив: БГНЕС

Най-емблематичният глас на българската поп музика - Васил Найденов, навърши 70 години в четвъртък. За него нито един суперлатив не е преувеличен, защото ако не бе посветил последните 50 години от живота си на музиката никога нямаше да пеем “Синева”, нито “Телефонна любов”, “Болката от ляво”, “Адаптация", “Там”.

Той е изпълнителят, който успя да оцвети естрадата преди 90-та година с нюансите на Запада - сложи обеца, обу кецове и затанцува “непристойно”.

Роден е на 3 септември 1950 г. в София, има съвсем не леко детство след като баща му напуска семейството, когато е едва на 1 година. Докато не става достатъчно известен Васил Найденов дори не знае кой е родителят му. Бащата се появява изненадващо след негов концерт в гримьорната му с думите “Здравей, аз съм татко ти!"

Губи майка си Маргарита, когато тя е едва на 41 години, а той е в казармата. Преди да си отиде обаче, тя му е направила най-големият подарък - музиката. Като човек, дълбоко свързан с операта, Маргарита води детето си на представления и репетиции от съвсем малък. Слага го пред пианото когато е втори клас, а в 6-ти Васил Найденов вече свири на голяма сцена класическа музика. Вместо обаче да завърши музикална гимназия, той се дипломира в техникум.

Влиза в Консерваторията, но не с пеене, а с пиано. Клавишите стават негов професионален път в първите 10 години от кариерата му, когато гастролира със “Златни струни” и Митко Щерев из цяла България.

Една песен преобръща съдбата му. “Синева”!

Сцената го обича и той обича нея. Без страх от цензура и наказания обува кецове, за да може да танцува още по-свободно. От там идва и прословутия му прякор Васко Кеца. Малцина обаче знаят, че първото му прозвище е Васко Синевата. В списъка с прякори е и Васко Тоалетното казанче, заради знаменателното му движение с ръка докато танцува, сякаш дърпа шнурчето на тоалетната.

Васил Найденов надскача границите на България още преди промените, когато става истинска звезда в Русия (най-големият възможен пазар по онова време) и изправя гръб достойно до Ала Пугачова.

Неподражаемият му глас превръща песните, които най-големите български композитори по онова време пишат за него, в тотални хитове. Става гаранция за успех, какъвто друг изпълнител не може да даде. Затова и трудно могат да бъдат изброени дори само най-популярните му песни. Но все пак - „Синева“, „Адаптация“, „А дали е така“, „Телефонна любов“, „Сбогом, моя любов“, „Бързаш, няма време“, „Чудо“, „Сбогом, казах“, „Огън от любов“ (дует със Силвия Кацарова), „Моля се“ (дует със Силвия Кацарова), „Нова година“ (дует с Богдана Карадочева), „Болката отляво“, „Клоунът“, „Междучасие“, „Казано честно“, „След края на света“, „По първи петли“, „Джули“, „Седем пъти“...


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ай,сиктир !

    1 11 Отговор
    На 41 години в казармата !!!
  • 2 Е това е, поемаш отзад, поемаш отпред

    8 7 Отговор
    И преминаваш седемдесет! Да е жив и здрав и още дълго време да го поема!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Марио

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Е това е, поемаш отзад, поемаш отпред":

    Васил Найденов може да е какъвто си иска в леглото, но не парадира с гейщина по улиците. Ти се огледай какви те заобикалят сега! Типични мекокитковци. Онзи ден едно 13-14 годишно хлапе, седнало в едно кафе и "тренира" лапайки една помпа за велосипед. Трябва да ти кажа, че в порно флимите няма такива майсторки като него.
    Интерсното е ,че това дори не правеше впечатление на другите хлапета, дето бяха на една маса с него.

    Коментиран от #12

  • 5 Марин

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Завиждаш му":

    Ми той поема и то яко, ама завижда на Васко, че няма пари като него и не може да си позволи свестен любовник, а му се налага да се задоволява с хора от Столипиново и Факултета.
  • 6 Тончо

    17 0 Отговор
    Жив и здрав, Васко! Ти беше и си остана едно от най-големите лица на българската естрада!
    Жалко, че на смяна ви дойдоха разни Крисковци, Шамари, ВенЗита и пр.
  • 7 Лош

    15 2 Отговор
    Васе ЧРД.
    Изпей една песен: Сбогом моя любов
    На власта.
  • 8 Васко Кеца

    2 6 Отговор
    Всичките драскачи над мен са малки, скрити, пасивни членове на ЛГБТ общността.

    Коментиран от #9

  • 9 Васко Кеца

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Васко Кеца":

    Това се отнася за пост 1, 2 , 3
  • 10 ДА Е

    10 0 Отговор
    ЖИВ И ЗДРАВ ОЩЕ ДЪЛГИ ГОДИНИ
  • 11 джими

    11 0 Отговор
    Няма друг такъв..уникален, неповторим...велик. Жив и здрав да е още дълги години
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Оня с големия":

    Не щото е гей. А тези за мен да болни хора и не трябва да се пише за тях.
  • 15 Шоп

    6 0 Отговор
    Честит Рожден Ден! Здраве и любов! На най- голямата легенда в българската музика.Красивата музика е лек за душата.На тези мишоци,които пишат за ориентацията на Васко ще кажа: никой не е по - велик от дарбата,тя се дава на избрани! А сексоално, всеки сам решава какво да прави и ского да си ляга.Спрете да се ровите в леглата на хората,а ги ценете по качества.Жалко за дребните ви душици.
  • 16 Чети

    4 0 Отговор
    и мисли .! Майка му е починала само на 41, а тогава той е бил в казармата. Надявам се, че нямаш претенции да управляваш каквото и да е... Голям пожар ще бъде
  • 17 БРАВО

    3 0 Отговор
    ГолЕм е Ваското.......Да е жив и здрав и още дълго време да ни радва с песните си ,които вече са абсолютни хитове и ще останат завинаги в Златния фонд на Българската естрадна песен.....
    РЕСПЕКТ.....!!!!
  • 18 цербер

    3 0 Отговор
    Честит рожден ден на Васко! Да е жив и здрав!
  • 19 стих

    3 0 Отговор
    "Синева" е една от най-хубавите български песни. С нея Васко пожела винаги да е синьо и мирно небето над България.
  • 20 колориметър

    4 0 Отговор
    Дъх на старо вино,сладко от смокини и...прашни кълдъръми. Като дим в комина детството отмина..... Васко,да си жив и здрав още дълги години,момче!
  • 21 МИМЕТО

    1 0 Отговор
    ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ ДЯДО ВАСИ СЛУШАМ ТЕ ВСЕКИ ДЕН
  • 22 ВАСКО

    1 0 Отговор
    ЗА ВСИЧКИ СУДЖУЦИ В БЪЛГАРИЯ
    СБОГОМ МОЯ ЛЮБОВ