7 Септември, 2020 10:20 2 428 5

Почина поетът Лъчезар Еленков

  • поет-
  • лъчезар еленков-
  • починал-
  • 84 години-
  • рак

Той е автор на 40 книги поезия и публицистика

Почина поетът Лъчезар Еленков - 1
Снимка: shutterstock

На 84-годишна възраст, почина един от най-известните ни съвременни поети Лъчезар Еленков. Причина за смъртта му е рак, който лекарите откили твърде късно.

Той е автор на 40 книги поезия и публицистика. Носител на орден "Стара планина" I степен, орден "Кирил и Методии" I степен, орден Маяковски, на званието Народен деятел на културата.

Носител е на много награди, сред които "Гео Милев", "Михалаки Георгиев" и "Иван Нивянин". Лъчезар Еленков е почетен гражданин на Белоградчик.

Работи в редица издания като сп. "Жарава", "Дружба", в. "Български писател". До последно Еленков работеше активно като главен редактор на в. „Жарава” и на периодичното издание за изкуство и култура в. „Моята вяра”, за чието излизане събираха пари от писатели и художници.

В настоящата година поетът е завършил четири нови книги, които все още търсят своя издател, за да видят бял свят.

Автор е на 28 стихосбирки – „Отвесни градове“/1967/, „Забранена трева“/1970/, „Спасено пространство“/1973/, „Континентални кратери“/1974/, „Нулев километър“, „Брод на образи“/1974/, „Гранитово“ 1975/, „Безкрайни мостове“, „Вътрешно време“, „Работни пегаси“, „Писмо за Левски“/1977/, „Септемврийска поема“ „Среднощна болка“/1983/, „Дума дадена за свободата“/1985/, „Винт или поема за комунисти“, „PS С любов“, „Безсънни местожителства“, „Молитва за Македония“, „Кръвта на птиците“, „Поетът, лунната усмивка и чудовищата“, „Здравей вещице, здравей мила“, „Светлина от лебед“, „Дневен фенер“, „Часовник“, „Русото глухарче“/2007/, „Небесна лодка“/2016/ и на публицистичната книга „Родена от морето“. Негови стихосбирки са издадени в Русия, Испания, Турция, Индия и Чехословакия, а стиховете му са преведени на всички европейски и славянски езици.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    3 0 Отговор
    Почина вчера. Сутринта.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Александра Оуст

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    Господине, струва ми се, че мястото Ви не е тук, като се започне от правописа и се стигне дотам, че в текста на няколко места се споменава, че г-н Еленков, моят дядо, беше поет, и то от по-известните, а вие го наричате "актиор". За Ваше улеснение - пише се актьор. Затова, моля Ви, недейте да осквернявате паметта му с меко казано малоумните си изказвания и обърнете внимание на собствената си личност и своевременното й развитие.
  • 4 Александра Оуст

    2 0 Отговор
    Господине, струва ми се, че мястото Ви не е тук, като се започне от правописа и се стигне дотам, че в текста на няколко места се споменава, че г-н Еленков, моят дядо, беше поет, и то от по-известните, а вие го наричате "актиор". За Ваше улеснение - пише се актьор. Затова, моля Ви, недейте да осквернявате паметта му с меко казано малоумните си изказвания и обърнете внимание на собствената си личност и своевременното й развитие. Лек път, ще те обичам завинаги!
  • 5 КОСАРА

    0 0 Отговор
    ДА ПОЧИВА В МИР, ПРЕКРАСЕН ПОЕТ И БЛАГ ЧОВЕК