24 Септември, 2020 11:07 3 126 4

Почина легендарната Жулиет Греко

  • жулиет греко-
  • почина-
  • актриса-
  • певица-
  • френска икона-
  • френски шансон-
  • 93 години

Лицето на шикозния следвоенен Париж си отиде на 93 години

Почина легендарната Жулиет Греко - 1
Снимка Архив: EPA/БГНЕС

Легендарнатат френска актриса и певица Жулиет Греко, чиято кариера продължи повече от половин век, почина на 93-годишна възраст, съобщи нейното семейство.

„Жулиет Греко почина тази сряда, заобиколена от семейството си в къщата в Раматюел, която толкова обичаше. Животът ѝ беше необикновен и не може да се сравни с никой друг. Тя все още караше френските песни да блестят, когато бе на 89-годишна възраст, когато кариерата ѝ приключи с инсулт“, се казва в изявление на семейството, изпратено до Франс прес.

Почина легендарната Жулиет Греко
Снимка Архив: EPA/БГНЕС

Иконата на френския шансон Жулиет Греко почина вчера на 93-годишна възраст, съобщи Франс прес.

Греко е певица, актриса, културна икона и муза на философите екзистенциалисти от следвоенната епоха в страната, отбеляза Асошиейтед прес.

"Една много велика дама, един колосален артист си отиде", написа в Twitter кметът на Ница Кристиан Естрози.

Почина легендарната Жулиет Греко
Снимка Архив: EPA/БГНЕС

Със своите изразителни очи, наследени от гръцките ѝ предци и дълбокия си дрезгав глас - придобит от дългите години пушене - Греко обезсмърти някои от най-разпознаваемите френски песни през над 70-годишната си кариера. Сред тях са Sous le ciel de Paris (Под небето на Париж) и Je hais les dimanches (Мразя неделите).

View this post on Instagram

Révérence.

A post shared by Juliette Gréco (@greco_juliette) on Sep 23, 2020 at 10:55am PDT

Легендарната звезда беше лицето и гласът на радикалния шик на следвоенен Париж, приятел на интелектуални гиганти като Жан-Пол Сартр и любовница на холивудския студиен бос Дарил Ф. Занук и джаз легендата Майлс Дейвис, пише Guardian.

Греко е родена на 7 февруари 1927 г. в южния град Монпелие, но е отгледана най-вече от баба си и дядо си край Бордо, след като родителите ѝ се разделят.

По време на Втората световна война и двамата ѝ родители участват активно в съпротивата и депортирането на бъдещата звезда в Германия се разминава само заради възрастта ѝ. Арестувана от Гестапо, когато е само на 16 години, след като по-голямата ѝ сестра и майка ѝ са изпратени в концентрационен лагер.

Тя става икона на френската музика и моден идол, чиято прическа тип каре, очни линии като на Клеопатра и скромни черни дрехи стават синоними на бунтарството през 60-те години.

View this post on Instagram

Aussi sévère que la période.

A post shared by Juliette Gréco (@greco_juliette) on Apr 15, 2020 at 4:49pm PDT

Ранният успех на Греко като кабаретна артистка води до поредица от представления в концертна зала "Олимпия" в Париж - тогава храм на френската популярна музика - през 1954 г. Шест години по-рано тя започва това, което трябва да се превърне в дълга филмова кариера, отвеждайки я през Атлантическия океан и в обятията на големия холивудски продуцент Занук.

Въпреки че никога не се превръща в голяма филмова звезда, Греко се превръща в телевизионна звезда в Западна Европа през 1965 г. благодарение на успеха на френския телевизионен сериал "Белфегор", детективска драма за призрак, обитаващ Лувъра.

View this post on Instagram

🎬

A post shared by Juliette Gréco (@greco_juliette) on Apr 12, 2019 at 5:39am PDT

През март 2016 г. Греко получи инсулт в Лион по време на турне и отмени останалата част от концертите си. Същата година единствената ѝ дъщеря Лоранс-Мари почина от рак.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rey Charlz

    0 7 Отговор
    МЪКА, МЪКА, местя го.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Жалко

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Rey Charlz":

    че си лишен не само от елементарно възпитание, но и от естествен респект към живота въобще... Сигурно си много нещастен от това.

    Коментиран от #4

  • 4 пандизчия

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Жалко":

    Той не може да бъде нещастен,защото простите хора са винаги щастливи, понеже не могат да преценят колко са прости!! !!!