Last news in Fakti

15 Октомври, 2020 09:46 1 912 0

Продадоха рядка книга с пиеси на Шекспир за близо 10 милиона

  • уилям шекспир-
  • пиеса-
  • търг-
  • рекорд

Изданието е от началото на 17 век

Продадоха рядка книга с пиеси на Шекспир  за близо 10 милиона - 1
Снимка: Shutterstock

Рядка книга от 1623 година, в която са публикувани за пръв път пиесите на Шекспир, беше продадена на търг за рекордните 9,97 милиона долара, предаде Ройтерс.

Наддаванията бяха организирани в Ню Йорк от аукционната къща "Кристис".

Известна като Първо фолио, книгата е един от едва 6-те подобни екземпляра в частни колекции. Първо фолио включва 36 пиеси на Шекспир, някои от които никога преди не са били публикувани и е щяло да бъдат изгубени, ако не бяха събрани във въпросната книга. Сред пиесите в нея са "Макбет", Бурята", "Както ви харесва". Първо фолио е създадено от приятели на Шекспир след смъртта му, предава БТА.

Шест милиона и двеста хиляди долара бяха платени на търг за екземпляр на Първо фолио през 2001 г., припомня агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА