Last news in Fakti

17 Октомври, 2020 09:08 2 901 4

Възстановиха откраднат свитък с поезия на Мао Цзедун, струващ 300 милиона долара

  • мао цзедун-
  • свитък-
  • поезия

Калиграфският свитък беше най-ценният предмет, отмъкнат при нагъл обир миналия месец

Възстановиха откраднат свитък с поезия на Мао Цзедун, струващ 300 милиона долара - 1
Снимка: Shutterstock

Откраднат свитък с поезия, написана от Мао Цзедун и оценен на стотици милиони долари, е възстановен, съобщи полицията в Хонконг в сряда, но не преди да е бил разрязан наполовина.

Полицаи казаха, че някой, който е боравил с откраднатия артефакт, го е разполовил, след като го е преценил като "твърде труден за показване".

Калиграфският свитък - на стойност около 300 милиона щатски долара - беше най-ценният предмет, отмъкнат при нагъл обир миналия месец, извършен в хонконгския апартамент на китайския колекционер Фу Чунсяо.

Бандата от трима избягала с купчина съкровищ на стойност, според Фу, на около 5 милиарда хонконгски долара (645 милиона щатски долара), които включват антични печати и революционни предмети от континентален Китай, което се смята за най-големия – като стойност на задигнатото – грабеж в града.

В сряда полицията съобщи, че е възстановила свитъка на Мао и две бронзови монети. Но свитъкът беше претърпял опустошителни щети.

"Някой е приел, че (свитъкът) е твърде труден за показване, защото е твърде дълъг, така че е разрязан наполовина", каза полицейският началник Тони Хо пред репортери.

Полицията съобщи, че един човек е арестуван по подозрение за обработка на откраднати стоки, друг за кражба с взлом и трети за подпомагане на престъпление.

Самият обир бил забележително прост.

Крадците влезли в 16-етажната жилищна сграда, отварят желязна порта и нахлуват през дървена врата, за да влязат вътре в апартамента, преди да потеглят по същия маршрут със стоките, съобщиха от полицията тогава.

В сряда разследващите казаха, че отправените преди това апели към обществеността да подаване на информация са им помогнали да издирят таксиметров шофьор, който им е помогнал да идентифицират ключови заподозрени и местонахождения.

Полицията вярва, че е идентифицирала останалите двама крадци, които в момента са на свобода.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шегичка

    6 0 Отговор
    Колко ли ще струва след време сборник с тъпизмите на тиквата?

    Коментиран от #2

  • 2 Предполагам

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "шегичка":

    Че и сега и след време ще струва 0.00 лева.
  • 3 Баи

    1 0 Отговор
    Незнаех , че големият революционер - мао ,сьздател на сьвременен китаи е писал и стихове
  • 4 Сун дзъ

    0 0 Отговор
    Мао им е..а майката на тия западняци.