Last news in Fakti

8 Ноември, 2012 11:26 1 136 0

Google почете автора на „Дракула”

  • брам стокър-
  • bram stoker-
  • дракула-
  • вампири
Google почете автора на „Дракула” - 1
Корицата на първото издание на книгата.

Google отдава почит днес на автора на една от най-знаменитите книги в световната литература – „Дракула”. Независимо от чисто литературните й достойнства, това е книгата, която утвърждава във въображението на хората едни от най-привлекателните и отблъскващи същества – вампирите.

Брам Стокър е роден на 8 ноември преди 1847 г. в Дъблин. Трето дете в семейството на скромен държавен служител, той дълго време не може да ходи, заради болест. Но с течение на времето болестта отстъпва и той отива в “Тринити Колидж” и го завършва с пълно отличие.

Стокър е автор на множество книги и е работил в най-различни жанрове. След първия си роман “Задълженията на дребните чиновници в Ирландия” (1879) е печатал многочислени книги, в това число и за деца. Въпреки успеха на някои от тях, например “Тайната на морето” (1902), “Лични спомени за Хенри Ирвинг” (1906), “Лейди в саваната” (1909) и др., те на практика са забравени. Безсмъртен е само романа “Дракула”.

“Дракула” над който той работил седем години, бил побликуван 1897 година. Тази книга - съвсем не първото повествование за вампири - е станала истинска класика в жанра и е причина за началото на силен интерес към вампирската тематика, който не е утихнал и до ден днешен. На основата на различни митове Стокър е успял да създаде свой нов, необичайно красив свят, простиращ се от Средните векове до наши дни, от загадъчната Трансилвания до уютния Лондон. И най-главното: да създаде нов митичен герой.

Брам Стокър умира в Лондон на 20 април 1912 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА