16 Ноември, 2020 12:12 3 012 6

Русия предложи за „Оскар“ филм на Кончаловски

  • русия-
  • оскар-
  • награди-
  • андрей кончаловски-
  • режисьор

Андрей Кончаловски смята, че журито на "Оскар"-ите няма да вникне в смисъла на филма му

Русия предложи за „Оскар“ филм на Кончаловски - 1
Снимка: Shutterstock

Черно-бялата лента на Андрей Кончаловски "Дорогие товарищи!“ ще представлява Русия на Оскарите. Председателят на руския комитет за „Оскар“ Владимир Меншов разказа за избора на филма пред ТАСС. Лентата е посветена на засекретен разстрел по време на демонстрация на работници в Новочеркаск през 1962 г. Главната героиня е изиграна от Юлия Висоцкая.

Кончаловски смята, че най-добрата реакция на филма му е мълчанието на зрителите в залата. Той се опасява обаче, че журито на наградите „Оскар“ няма да може да проникне в смисъла на неговия филм, защото неговите членове са далеч от съветската култура хора.

В същото време режисьорът се радва, че Оскаровият комитет на Руската федерация е разбрал филма. По негово мнение филмът "Дорогие товарищи!“ е посветен на „поколението на много чисти хора“, оцеляло през Втората световна война и възстановило страната. Кончаловски сподели впечатленията си от предложението за номинация за „Оскар“ в своя акаунт в Инстаграм.

„За мен е особено скъпо, че моите колеги - хора, повечето от които родени през съветската епоха - оцениха този филм. Това признание е много важно за мен. То означава, че съм успял да възстановя духа на епохата и да разкажа за противоречивия живот на моите скъпи другари - поколението съветски хора, преминали през войната, победили нацизма с колосални жертви и възстановили страната в най-кратки срокове. Въпросът е в друго: до каква степен опитът ми да покажа противоречията в живота на това поколение ще бъде разбран или почувстван в чужбина... Не съм сигурен, че това е възможно”.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малцина

    4 0 Отговор
    ще го разберат. И те едва ли ще са в журито.
  • 2 Със сигурност

    3 0 Отговор
    ще си заслужава гледането. Те в сериалите си по превъзходен начин се връщат към годините на Брежнев - кариеризма на номенклатурата, вътрешните борби между службите, мечтата по Запада, като изход от панелното социалистическо ежедневие, съдбата на несъгласните с режима....

    Коментиран от #3

  • 3 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Със сигурност":

    Тук става дума за времето на Хрушчов.Кончаловски отдавна живвее в Америка,така че се съмнявам в обективността му.
  • 4 Мммм, да

    1 0 Отговор
    Ако няма герой джендър и положителен, няма да бъде разбран от журито.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.