Last news in Fakti

29 Ноември, 2012 15:03 3 902 2

Радина отряза главата на любимия в "Декамерон"

  • театър-
  • българска армия-
  • радина кърджилова-
  • декамерон-
  • спектакъл
Радина отряза главата на любимия в "Декамерон" - 1
Радина Кърджилова и Веселин Анчев като влюбените Изабета и Лоренцо. Зад тях е коварният герой на Милен Миланов. Снимка: Иван Дончев

Снощи за пръв път пред избрана публика в Театър „Българска армия“ бе показана мегапродукцията „Декамерон“, чиято официална премиера е тази вечер. Режисьор на спектакъла е Диана Добрева, в чийто творчески актив са церемониите от последните три издания на наградите „Аскеер“ на военната сцена. По „несъзнателно-логичен“ път след своя зрелищен „Казанова“, направил фурор на фестивала в Авиньон, Диана е избрала пак епохата на Ренесанса, за да поетизира човешката виталност, която успява да надхитри смъртта дори в трагични периоди.

В „Декамерон“ на Джовани Бокачо, който навярно е първият същински светски новелист в литературата, десетима млади мъже и жени по време на чумната епидемия във Флоренция в продължение на десет дни си разказват весели и страшни истории за плътски страсти и духовни копнежи, за истински добродетели и фалшив морал, за изобретателността на възраждащия се ум и неизтребимата глупост на нашего брата.

От всички 100 новели в дебелия том театралната версия на Добрева се е спряла на шест от най-типичните, в които, отхвърляйки догмите на времето, се развихрят разюздани църковни служители, неверни съпрузи и всеотдайни любовници.

Тук са емблематичните епизоди за глухонемия, попаднал в женската обител на ненаситни монахини; за късния гост в расо, който обещава на наивния домакин да превърне по свой таен еротичен метод жена му в кобилка; за леконравната венецианка, която крие гол обожател в бъчва за продан; за порядъчната дама, петимна да прелъсти млад съсед; за – абсолютно неизбежно е! - вкарването на Дявола в Пъкъла... И понеже животът не е само безкраен празник, представлението е увенчано от драматичния опус за влюбените Лоренцо и Изабета, чиято връзка е брутално разрушена от братята на момичето.

Изабета, която открива убития си любим, отрязва главата му и я погребва в саксия с босилек, за да продължи да бъде край нея, е дебютиращата в трупата Радина Кърджилова. Неин партньор е също така младият, красив и талантлив Веселин Анчев. Всъщност всички актьори освен Радина, която е въведена в цялото като звезда на вечерта, изпълняват по няколко роли.

На атлетичното тяло на Иван Радоев е поверена функцията да задоволява сексуалните капризи на всички нежни създания, Антоанета Добрева-Нети флиртува с млад съсед, извисявайки сопранов глас, колоритни според мярата на персонажите си са и останалите – Гергана Данданова, Екатерина Стоянова, Георги Къркеланов, Милен Миланов, Мимоза Базова, Мирослав Косев...

Спектакълът на Диана Добрева е пиршество и за духа, и за очите. Отделните сцени не разчитат единствено на текста, но и на пластиката на тялото – те са решени като хореографски, пантомимни, дори оперни етюди и въздействат като живи картини с багрите от ренесансовите фрески. Великолепната авторска музика е на Петя Диманова, сценографията и костюмите – на Нина Пашова, хореографията – на Татяна Соколова. Тези три компонента далеч надхвърлят стойността на „украса“ – от тях е изтъкана цялата плът на представлението, и наред с блестящата актьорска игра го правят изключително преживяване за ценители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жълт репортер на стаж

    0 0 Отговор
    А а а, ето защо Деян Донков ходи напоследък като конникът без глава!
  • 2 театрал

    0 0 Отговор
    SUPPRE!