Last news in Fakti

8 Декември, 2012 13:52 1 705 0

Раздадоха наградите "Бронзов лъв"

  • панаир-
  • книгата-
  • награди-
  • бронзов лъв
Раздадоха наградите "Бронзов лъв" - 1
Издателят Дамян Яков позира с наградата "Бронзов лъв 2012"

Годишните награди на Асоциация „Българска книга” за най-добър издателски проект бяха връчени снощи в Националния дворец на културата в рамките на ХХХІ Софийския международен панаир на книгата. 

Експертното жури в състав проф. Греди Асса, Иглика Василева, Иван Христов, проф. Кирил Гогов, Мариян Кенаров, Марин Бодаков, Рада Шарланджиева и Стойко Василев присъди две големи награди „Бронзов лъв”(статуетка и грамота) на Издателство „Дамян Яков” за  „Царството на славяните” от Мавро Орбини и на Издателство „Емас” за „Книга за царете („Шах-наме”) от Абулгасем Фердоуси.

„Царството на славяните“ е фундаментално издание, осмислящо корените на българската история и култура. Проектът запълва празнота в нашата историография. Трудът на Орбини е послужил като основа за написването на „История славянобългарска” от Паисий Хилендарски. Проектът се отличава с изключително високи качества на превода от староиталиански език, отличен дизайн и добро полиграфическо изпълнение.

Издателство „Дамян Яков” получи и специално отличие от  журналистическото жури за принос в популяризирането на непознатите извори на българската история чрез издаването на първия цялостен превод на „Царството на славяните” от Мавро  Орбини.

„Книга за царете“ е ключова в литературата на Изтока. За пръв път у нас се представя филологически превод от персийския оригинал. Изданието съчетава изяществото на поезията с адекватен академичен коментар на преводача, перфектен дизайн и добро полиграфическо изпълнение.

Журналистическото жури, включващо Андрей Захариев, Гриша Атанасов, Ирина Вагалинска, Пепа Йорданова, Петър Величков и Силвия Чолева присъди наградата за издателски проект с най-голяма обществена значимост на издателство „Изток–Запад” за две книги – „Таралеж се жени” от Яна Язова и „Великите трагедии” на Шекспир , нов превод на Александър Шурбанов.

СМПК се осъществява с медийното партньорство на Българската национална телевизия,  Българското национално радио,  вестник „Стандарт”, „Аз чета”, bTV радио, радио „Джаз ФМ”, „Енджой”, „Зирок”, „Мелъди”, „Класик ФМ” Actualno.com, IWoman, Fakti.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА