26 Януари, 2021 11:08 3 651 13

Правнук на революционер написа роман за света на богатите, шоубизнеса и мафията

  • хранилка-
  • роман-
  • трилър-
  • автомобили

Екстремни сцени с кортежи и спортни автомобили в новия български трилър - бронирано BMW „760Li V12“, карбоново Lamborgini „Mansory Aventador 750-4 Superveloce“ и Mercedes „G класа 63 AMG“ са сред луксозните автомобили в романа

Правнук на революционер написа роман за света на богатите, шоубизнеса и мафията - 1

От 25 януари 2021 г. ще намерите в книжарниците дебютния роман на младия български автор Иван Комита. „Хранилка“ (изд. Книгомания) е достоверна картина за средите на богатите и известните, света на модата и престъпността, като историята се разказва от гледната точка на един милионерски наследник. По жанр сюжетът и стилът на писане на автора пасват изцяло на определението за трилър. Негов редактор е писателката Ина Вълчанова, която споделя в отзив, че е респектирана от всеотдайността на Иван Комита към писателския труд по време на общата им работа. „Винаги съм смятала, че българската литература страда от недостиг на добре написани жанрови романи. Този е такъв. Предричам му много читатели“, споделя Вълчанова. Дизайнер на корицата е Тодор Манолов.

Самият автор познава добре света на шоубизнеса, тъй като е действащ пиар и журналист. Бил е и главен букер на една от най-големите модни агенции у нас от близкото минало – „Ексграунд“. В разгръщането на сюжета на „Хранилка“ научаваме интересни факти за над 60 луксозни бранда коли, дрехи, аксесоари и други. За съвършенството в детайлите като светски консултант на томчето от 432 с. влиза в роля Галина Чолакова, главен редактор на списание Story. Ето и нейния отзив:

Безпощаден и разтърсващ трилър, който ще ви накара да задавате въпроси, да намирате трудни и неочаквани отговори, да се ужасявате... Светът на богатите е твърде беден, за да може да съществува без хранилка.

Главният герой е син на крупен олигарх и собственик на най-големия български тютюнев холдинг. Преживява отвличане и осакатяване, което му причинява сериозна психологическа травма. Глътка въздух е любовта му с модел от известна агенция – споделя чувствата си на романтична вечеря в Дубай, но не след дълго научава за нея шокираща тайна. Героят се оказва жертва едновременно на богатството и любовта, а цял живот над него тегне властта на доминантната фигура на баща му. В търсене на независимост и щастие попада в нов капан, като приема за свой спътник италианската мафия.

Показността, славата и сексът се превръщат в негови приоритети, а дрогата и алкохолът са отдушник и лек за незарасналите му рани. Екстремни сцени с кортежи и спортни автомобили, предателства, схеми за пране на пари, търговия с наркотици и елитна проституция са не просто допинг за него, а начин на живот. Ще успее ли да се измъкне от омагьосания кръг? Може ли духовно учение от Изтока да го спаси и да предотврати неизбежния му крах?

Темата за прането на пари е една от най-интересните в романа „Хранилка“. Иван Комита благодари за консултацията си с доц. д-р Боян Славенков – икономически съветник в кабинета на президента Жельо Желев. Реалистичността на сюжета в книгата не е случайна – авторът се допитва до редица адвокати и специалисти от финансовия сектор, експерти от областта на автомобилите, авиацията, корабоплаването, модата, медицината, физиката, часовникарството, частната охрана и дори в нумерологията – символиката на числата и честата им поява им е особено важна за главния персонаж на „Хранилка“.

Сред първите читатели на романа са и журналистът на Георги Тошев и психиатърът и бивш директор на Националния център по наркомании – д-р Пламен Попов.

България на прехода. Елит и ъндърграунд. Светлина и сенки. Дебютният роман „Хранилка“ на Комитата е пъзел, който читателят подрежда. Динамично повествование, остър сюжет, герои, които (не)познаваме. В тази книга се оглеждат няколко десетилетия, които трябваше да ни променят. Успяха ли? Как?

„Хранилка“ е разказ за времето. История отвъд литературата. Размисъл за (не)състоялия се преход. – Георги Тошев, журналист

Силно въздействаща история за пътя до наркотиците и страданията, които те причиняват. Капанът на дрогата е еднакво коварен за всяка класа на обществото. Този капан има много входове. „Хранилка“ е ярък пример за един от тях. Изходът от капана е ужасяващо тежък, но не и невъзможен. Романът разкрива и една от малкото възможности за това. – д-р Пламен Попов

Иван Комита днес е собственик на пиар агенция. Малцина знаят, че е правнук на революционера Иван Хасъмски, близък съратник на Васил Левски. Създател е на кампанията „Модерно е да се чете“, която от старта си през 2019 г. набира хиляди последователи в социалните мрежи. Инициативата е подкрепена от редица писатели и от над 30 популярни личности, което бързо я прави успешен начин за популяризиране на книгите и четенето сред младите хора.

Правнук на революционер написа роман за света на богатите, шоубизнеса и мафията

В първия си роман „Хранилка“ Иван Комита влага и някои от личните си преживявания, опита от професиите си, борбеността, заложена в рода му, както и вярата, че възприемането на мъдростта от Изтока може да трансформира всеки в духовен план.

С посвещението в книгата: „В памет на момчетата, на които дрогата отне живота“, авторът си спомня с болка за приятелите и съучениците, които са починали вследствие на наркотична зависимост, но преди всичко отправя послание към публиката си за зависимостта към дрогата, която се създава много лесно в средите на богатите и известните.

Иван Комита е преминал през академията по творческо писане „Заешка дупка“, като някои от големите имена в българската съвременна литература – Здравка Евтимова, Владимир Зарев, Дарин Тенев, доусъвършенстват писането му и го насърчават като един от най-обещаващите млади български автори.

„Хранилка“ се разпространява по книжарниците от 25 януари. Най-нетърпеливите читатели, поръчали предварително онлайн, вече получиха своите екземпляри с автограф и послание от Иван Комита.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    12 1 Отговор
    ДА Я ПРАТИ НА БиБи,ДА Я ПРОЧЕТЕ......ХЪХЪХЪ...

    Коментиран от #9, #11

  • 2 ДОКО

    9 1 Отговор
    ДАНО ДА Е НАПИСАЛ ЗА ЧЕКМЕДЖЕТАТА..ЩОТО ИДЕ НОВА МОДА РЕТРО ГОЛЕНО СКРИН-ЧЕКМЕДЖЕ ОТ КАРБОН И ПЪЛНО С ЦВЕТНИ МЕТАЛИ..
  • 3 БАЙ Х@Й‼

    17 2 Отговор
    Очаквайте "Шкафче " , "Хата Мари", " Зайчарника в Барселона " и др.
  • 4 ТаУмВзе

    13 4 Отговор
    Поредната бг литературна чалгичка!
  • 5 Хаха

    10 5 Отговор
    Боза с баничка.Опазил мен Всевишния от такива книги!По-добре да чета "Мики маус"

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 сила

    3 0 Отговор
    МОДЕРАТОР,ДА ТИ ПОЯСНА ЧАДО ПИФ Е КОМИКС,НЕЩО КАТО МИКИ МАУС А НЕ ПСУВНЯ....НЕОБЯСНИМО МИ Е ЗАЩО ГО ИЗТРИ ДВА ПЪТИ
  • 9 Гоуст

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "дедо Герчо":

    МоУа ти са, БиБи - Писател, не читател.
  • 10 Ашколсун

    2 0 Отговор
    Идеален сценарий за турски сериал продавай на Босфор тв
  • 11 Кръстника

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "дедо Герчо":

    Какво да чете ,той играе романа , " лайв" в момента?
    Може да" гепи" , някой златен "Оскар" за чекмеджето!
  • 12 1944

    0 0 Отговор
    ако не пише за тиквата и каскета да си я чете сам
  • 13 кочо

    0 0 Отговор
    ХОРА НА ИЗКУСТВОТО-ХОРА И ПО ПЕРИФЕРИЯТА НА ИЗКУСТВОТО.ДИЗЕПАМА Е НА ПРИВЪРШВАНЕ.