Last news in Fakti

17 Март, 2021 09:45 4 357 25

Босненски филм за геноцида в Сребреница е сред номинираните за "Оскар"

  • сребреница-
  • босна и херцеговина-
  • филм-
  • номинация-
  • оскар-
  • номинация за оскар-
  • quo vadis aida-
  • къде отиваш аида

Лентата е на режисьорката Ясмила Жбанич

"Къде отиваш, Аида?" (Quo vadis, Aida?), босненски филм за геноцида в Сребреница, е един от петте филма, номинирани за тазгодишната награда Оскар на американската Академия за кинематографично изкуство и наука в категорията най-добър международен филм.

Във филма на режисьорката Ясмила Жбанич се разказва за подготовката за избиването на над 8000 мюсюлмански мъже и момчета от босненските сръбски сили през очите на преводачка, работеща в базата на ООН в Сребреница.

Преводачката Аида, чиято роля изпълнява сръбската актриса Ясна Джурич, се бори да спаси своя съпруг и двамата си синове на фона на объркването и безсилието на служителите на ООН при напредването на босненските сръбски сили на генерал Ратко Младич.

През 2017 г. Международният трибунал в Хага осъди Младич на доживотен затвор за геноцида в Сребреница. "Хората, които не са знаели за Сребреница преди /да гледат филма/, никога няма да могат да забравят какво се е случило и това е изключително важно", каза Жбанич за портала Радио Сараево в неделя. Тя добави, че в интервюта се опитва да привлече вниманието към факта, че съдбата на над 1000 души в Сребреница още още е неизвестна.

"Много Аиди са живи днес и чакат деня, в който ще разпознаят костите и ще погребат децата си", каза режисьорката на филма.

Председателката на организация Майки от Сребреница Мунира Субашич, изгубила син, съпруг и още 22 други близки роднини в клането, каза, че номинацията за Оскар на "Къде отиваш, Аида?" е много важна за организацията, която през последните 26 години търси истината и чака справедливост.

Оскарите, най-престижните награди във филмовата индустрия, ще бъдат връчени на 25 април на церемония в Калифорния. Босненският режисьор Данис Танович през 2002 г спечели Оскар за най-добър международен филм с "Ничия земя". Жбанич спечели наградата Златна мечка в Берлин през 2006 г. с творбата си "Гърбавица" за влиянието на кървавото разпадане на бивша Югославия през 90-те години върху босненското общество. "Къде отиваш, Аида?" бе номиниран тази година и за наградата на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство /БАФТА/ за най-добър чуждестранен филм, а Жбанич бе номинирана за най-добър режисьор.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    7 1 Отговор
    "Господ журналисти, следете Югославия! Скоро там ще стане нещо важно !"
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    11 5 Отговор
    "Подкупвахме лидерите и политиците, които бяха най-мразени между хората“, споделя Байер. Той също така твърди, че ЦРУ стои до немалка степен и зад случилото се в Сребреница, пише mkd-news.com. По думите му, американски сенатор е предупредил, че селото, ще бъде на първите страници на световните медии месеци наред. И то още преди да гръмне първата пушка.
    „Дори ни казаха, че можем да осъществим веднага контакт с медиите по въпроса“, спомня си бившия агент на ЦРУ.
    В аналите на тайната история на Балканите влизат и други шокиращи разкрития. А Робърт Байер в последните няколко години е преследван и арестуван за разкриване на държавни тайни и нарушаване на редица правила./ дали ще стане дума за това в лентата /

    Коментиран от #5, #12

  • 3 Кога

    22 2 Отговор
    Кога най-после ще бъде направен стойностен и подробен документален филма относно геноцида, на който са били подлагани балканските християнски народи в продължение на пет века? Защо светът не знае, че е имало период, през който българите са станали по-малко от един милион човека?
    Кога ще създадат филм, който да покаже на света колко крепости, манастири и феодални замъци са били сринати до основи или оставени да се саморазрушат? Кога ще се сумира поне приблизително какви културни богатства са разграбени и унищожени през този петвековен период - книжовно богатство, скъпоценности, икони и стенописи, архитектурни шедьоври и т.н.? Кой по света знае, че е имало период, в рамките на който Велики Преслав е бил и по-голям, и по-богат и пищен от Константинопол? Знае ли някой, че и през 19-и век крепостните стени на този град са съществували както тези във Велико Търново, но турците ги сринали и разбили на чакъл, който им бил нужен при прокарването на първите железопътни релси?
    Докога ще си мълчим за унищожаването на средновековната ни държава, за чиито богатства и културни достижения са се носили легенди из Европа?
    Не одобрявам изтребването на хора в Сребреница, но дали светът има представа какви са причините за определени опасения и междуетнични нагласи на Балканите?

    Коментиран от #7, #11

  • 4 БАЙ Х@Й‼

    12 1 Отговор
    А дали ще спомене някой , че след като Трибуналът не успя да осъди Милошевич , последната нощ преди да излезе на свобода получи ..... инфаркт!
  • 5 Антитрол

    0 7 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    Тези опорки от ГРОБ централата в НДКто ли ти ги спуснаха????

    Коментиран от #6

  • 6 БАЙ Х@Й‼

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Антитрол":

    Айде разберете се БКП ли , ГЕРБ ли , утре може и ДПС да ми лепнете !!!!!!
  • 7 Ганьо

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кога":

    Никога, защото задкулисно предателите са между тях самите. Използват хора от други религии за да има противопоставяне и разделяне. Разделяй и владей принципа работи безотказно и в ден днешен, но хомосапиенса не можа да го осъзнае. В момента не се ли извършва пак същото за да си разпределят влиянията и силите...
  • 8 Ваньо

    5 2 Отговор
    Да се видят сръбските изроди какви са ги вършили после да не ми разправят как ние сме изродите и как сме ги избивали
  • 9 Биде

    5 0 Отговор
    Хайде, стига вече! Умираха хора и от двете религии, претърпяха маса ужасии, но ни се повтаря Сребреница! Нима живота на едни е по-скъп от тези на други! Вижте евреите говорят че помнят Холокоста, но сега се изявяват като нацистите в региона само без крайните им жестокости!А за трагедията в западната ни съседка истинските виновници никога няма да си платят за съжаление
  • 10 АБВГ

    5 1 Отговор
    Кога ще видиме филм за геноцида на Православните Християни, макари и без "Оскар".
  • 11 Четене му е майката, а не фантазии

    2 13 Отговор

    До коментар #3 от "Кога":

    Ако беше чело щеше да знаеш, че за 5 века българите от четвърт милионно неграмотно племе са се развъдили до 4 милиона. Не знам за каква култура говориш и за какви сринати замъци, като всичкото с което можеш да се гордееш и построено по времето на тези 5 века. Каменните останки от Плиска и Преслав ги е разрушил барон Хирш за да си построи железницата, турците нямат общо с това

    Коментиран от #13

  • 12 Хасан

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    Милошевич агент на ЦРУ ли е бил? Те ли са го карали да убива цивилни жени и деца ? ..като си помислиш сърби и босненци са си един народ но едните се молят в църква а другите в джамия

    Коментиран от #17, #19

  • 13 гост

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "Четене му е майката, а не фантазии":

    Неграмотни са ПЛЕМЕНАТА които 5 века ни ОГРАБВАХА КЛАХА и ни оставиха в наследство хиляди с насилствено променена религия !!!!!За тоя 5 ВЕКОВЕН ГЕНОЦИД Европа мълчи с години !!!!! Вие явно четете между редовете това което ви харесва на вас и сте от тия (българи) родени в България но с турски произход !!!!!

    Коментиран от #14, #22

  • 14 Хасан

    1 9 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Напротив османците бяха по развита цивилизация когато дойдоха на Балканите ..сърби,българи,македонци,власи,гърци бяха сбирщина от племена ..един крепост и 10 села и " велика " държава

    Коментиран от #18, #20

  • 15 Аз40🏴‍☠️

    4 0 Отговор
    След време ще правят филми за геноцида с измамата на ковид-19 пандемията, на която всички повярваха.
  • 16 Невярващ

    5 1 Отговор
    Сребреница е резултат на мръсни дела на ЦРУ. Има достатъчно публикации на бивши агенти и висши офицери от НАТО, които опровергават тази лъжа. Факт е, че много хора загубиха живота си, но колко от тях са “правоверните” и колко християните е друга тема. И понеже Бил КлинтОн е велик, сътвори сегашната измишльотина, прдставляваща един врящ казан, чийто капак някога пак ще изхвърчи.
  • 17 БАЙ Х@Й‼

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Ако Милошевич беше техен агент нямаше да стигне до съда в Хага, нямаше да го ликвидират чрез и фаркт‼ А САЩ и трибунала в Хага не успяха , с техните възможности и правомощия, да докажат някаква вина на Милошевич ‼
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 стига бе

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    не ти ли омръзна да пишеш глупости
  • 21 Двоен Аршин

    7 0 Отговор
    Ако някой тук направи филм за геноцида на Тракийските българи, ще го съсипят и обвинят в етническа и регилиозна омраза и какво ли още не...
  • 22 Тия "неграмотни" племена

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Ти донесоха вода, сапун и те научиха да се къпеш поне веднъж седмично.

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Роза

    1 1 Отговор
    Винаги и във всички времена невинни хора са плащали за грешките на управляващите,за съжаление!Никой не може да върне живота на невинно убитите,а живите трябва да продължат да живеят.Тъй върви светът....
  • 24 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Тия "неграмотни" племена":

    Тия ПРИМАТИ сапун и вода са видели тук по нашите земи !!!! Имало е даже канализация !!! А някой ПРИМАТИ все още си мият задниците и после се хранят с тия пръсти НЕЩАСТНИК ДОЛЕН !!!
  • 25 Я па тоя

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Тия "неграмотни" племена":

    Това го имаме още от 6-7век, вие се довличате тук чак през 14 век. По-скоро е обратното. Ама пусто невежество, каво да го правиш.