Last news in Fakti

26 Януари, 2013 14:27 1 279 0

Хора със специални нужди играят Камен Донев във Варна

  • камен донев-
  • хора със специални нужди-
  • театър на маса
Хора със специални нужди играят Камен Донев във Варна - 1
Режисьорът Елица Матеева

Артистичното пространство на АРТ Vision Hall във Варна очаква почитателите на театралното изкуство с поредното издание на рубриката "Автограф" на от 17.30 ч. на 29 януари.

Своя артистичен подпис ще раздадат участницити към студио "Кино" и студио "Театър" при Творческа къща Visoin-art - Агенцията за социално развитие "Vision". Те са хора със специални нужди и са подготвили изненада, жанрово определена като театър на маса по пиесата "Самолетът беглец" на Камен Донев.

"Изборът ни върху драматургията на Камен Донев не е случаен. Той е жизнеутвърждаващ творец - актьор, режисьор, драматург. Персонажите му са търсещи, романтични същества, по-често смазани от всекидневния бит, но винаги готови да се разкрият искрено. Те са чешити, особени характери, хора, които някога ще бъдат част от онази Червена книга на изчезващите живи организми. Те ни забавляват, но покрай смешното и иронията винаги ще се намери място и за една солена сълза. Има колеги с изострено "естетическо" чувство, за които творчеството на Камен Донев е поп фолк. Ние пък се потопихме в този "фолк" с радост и опиянение, така както се посреща Нова година - с "Дунавско хоро" и задължително с шампанско. Между фрагментите направихме и забавни, леки хореографии на бита" - обяснява режисьорът на представлението Елица Матеева.

"Срещнах се в процеса на работа с прекрасни и чувствителни хора, които въпреки реалността не са се предали да бъдат себе си. Те не са професионалисти, но носят в душата си частица от крехкостта на актьора. Нашият театър на маса, при който публиката е седнала, похапва и пийва с приятели, ще се случи по същия начин - участниците често ще седят около маса, ще пийват и хапват от сладостите и горчивините на деня и ще покажат как точно в театралния процес присъстват", споделя за работата си Матеева, ръководител на студио "Театър" и студио "Кино".

В театралната постановка участват Катина Гуджимиси, Румен Хараланов, Янчо Христов и самата Елица Матеева. Музикалният подбор е съчетание от български народни хора и неаполитанска музика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА