Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 12:57 2 492 3

Александър Морфов и Камен Донев връщат на сцена "Животът е прекрасен", но в Театро

  • александър морфов-
  • камен донев-
  • животът е прекрасен-
  • народен театър-
  • театро (отсам канала)-
  • постановка

Морфов и Донев, които напуснаха Народния театър "Иван Вазов" със скандали, отново работят заедно по емблематичната постановка

Режисьорът Александър Морфов, който бе уволнен дисциплинарно миналия февруари от Народния театър, а спектаклите му - постепенно свалени от афиша, отново ще режисира постановки, но на нова сцена.

Премиерата на "И все пак, животът е прекрасен" ще бъде на 4 март в "Театро отсам канала", съобщава Сега.

Представлението е по пиесата "Самоубиецът", най-дълго останала под забраната на комунистическата цензура – цели шест десетилетия. Написана е от Николай Ердман през 1928 г., а поставена на съветска сцена едва по време на "перестройката" през 1987 г. В защита на “Самоубиецът” се включват Мейерхолд, Станиславски, Луначарски, Горки и Булгаков, но усилията им се оказват безрезултатни. Ердман е на 28 години, когато създава пиесата. След нея не написва нито една. През 1933 г. авторът е заточен в Енисейск за “контрареволюционни литературни произведения”, по-късно е освободен, но с лишаване от право да живее в 10 от големите градове на СССР, в това число и Москва. Същевременно е автор на сценариите на любимите филми на Сталин "Веселите момчета" и "Волга, Волга", но е заличен от надписите им.

Наричат "Самоубиецът" на Ердман "Ревизор" на 20-ти век", като авторът е сравняван с Гогол; както и "реквием за унищожението на руската интелигенция". "Пиесата ни дава отговор защо продължихме да живеем, когато всичко ни тласкаше към самоубийство", пише руският поет и преводач Осип Манделщам.

"Животът е прекрасен" и Народния театър

За пръв път Морфов постави "Самоубиецът" под името "Животът е прекрасен" през 2012 г. Спектакълът се превърна в хит на сцената на Народния театър и, с някои прекъсвания, се игра там до юли 2023 г., когато Камен Донев се ядоса заради неглижиране на противопожарната безопасност в театъра по време на постановката. В крайна сметка скандалът сложи край и на ангажиментите на Донев, който работеше като актьор на хонорар към театъра, управляван в последните две години от директора Васил Василев.

За постановката на "Животът е прекрасен" критиката казва, че е може би "най-смешният и най-тъжен спектакъл, създаван през последните 30 години на българската сцена".

Също както в оригинала, главни роли в новата интерпретация на сцената на "Театро" ще играят Камен Донев и Рени Врангова. В "И все пак, животът е прекрасен" ще се включи и Албена Колева, както и нови актьори, които ще заместят титулярите от щатния състав на Народния.

"Имаме амбиция да обиколим страната с този спектакъл. И това ще се случи в близките месеци", каза пред БТА продуцентът, режисьор и актьор Димитър Бакалов, създател на "Театро отсам канала".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умен по цялата глава

    12 3 Отговор
    "Качеството" не може да се дефинира - нито е в наблюдаващия Субект ,нито в наблюдавания Обект.." Качеството е Събитие...Събитието между Субекта и Обекта...Сашо Морфов е Велик...Няма Дефиниция за това ,което той прави...
  • 2 Браво

    5 0 Отговор
    Тази постановка е много добра
  • 3 Демократ

    0 5 Отговор
    Това театро е бившия дом на българо-съветската дружба, ръководена от Цола Драгойчева. Там атмосферата е ужасяващо мрачна, напоена със злоба. Опитваха си правят някакъв мрачен ресторант преди години. Първо трябва да се провери, пребоядиса, премахне старата воня. Това хубаво представление трябва да се играе в нормален театър, не в партийна зала за конгресни частушки.