Last news in Fakti

4 Февруари, 2013 16:29 1 031 0

Подозират и Агата Кристи за връзки с тайните служби

  • агата кристи-
  • роман-
  • тайни служби

Прочутата авторка на кримки Агата Кристи е поддържала връзки с британските тайни служби, пише в. „Гардиън“, позовавайки се на архивни документи. Според тях, служители от МИ 5 били убедени, че по времето на Втората световна война писателката е имала информатор от специалния отдел на Блечли Парк, където се шифровали и дешифрирали секретни материали.  

Именно тези експерти, чието съществуване било известно на малцина, през войната успели да „пробият“ немския таен код „Енигма“.

През 1941 г. Агата Кристи издава шпионския роман „Н или М?“. Един от героите в него – майор Блечли, бивш военнослужещ в Индия, твърди, че е запознат с плановете на британската армия във войната с Хитлер.

Това накарало МИ 5 да заподозре, че писателката знае за секретния отдел на Блечли Парк. Оказало се, че сред приятелите й фигурира сътрудник на този отдел – някой си Дили Нокс. От контраразузнаването не рискували да разпитат самата Агата Кристи, опасявайки се, че действията им могат да бъдат разгласени публично, но разпитали Нокс.

Той уверил МИ 5, че не е издавал нищо за своята работа на писателката и обещал да разбере как й е хрумнало да нарече героя си Блечли. На чаша чай тя му споделила, че веднъж колата й затънала в градчето Блечли по пътя от Оксфорд за Лондон, затова решила да си отмъсти, като кръсти на него един от неприятните персонажи в новата си книга.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА