Last news in Fakti

29 Юни, 2021 14:55 3 099 5

Откриха древно светилище край Бургас (СНИМКИ)

  • крайморие-
  • бургас-
  • проучвания-
  • древно светилище

В конкретния случай обекта на носа Чироза трябва да се разглежда в контекста на откритите структури под вода в югоизточната акватория на носа

Откриха древно светилище край Бургас (СНИМКИ) - 1
Снимки: РИМ Бургас

От края на м. май до края на м. юни се проведоха археологически проучвания на нос Чироза до бургаския квартал Крайморие. Разкопките се финансираха от Община Бургас с научен ръководител проф. д-р Иван Христов (Национален исторически музей / National Museum of History) и заместник ръководител д-р Милен Николов от РИМ Бургас.

Археолозите от двата музея са разкрили основите на стена ограждаща площ от 1 дка на нос Чироза и основите на голяма масивна двуделна кула разположена в най-високата и издадена в морето част на носа. Пред тези структури са проучени отделни участъци от широк до 3 метра ров, запазен на дълбочина до 2 метра от сегашния терен. Ровът вероятно е изпълнявал отбранителни функции, но не е изключено неговото прокопаване да е имало и ритуални функции.

Открити са стотици керамични фрагменти от местна тракийска керамика и вносна такава изработена в по-голяма си част в малоазийските ателиета около древен Пергам. Намерените монети, накити, амфорни печати и характери образци на керамичното производство датират обекта за края на II- I в. пр. Хр.

Твърде интересно е разположението и масивните основите на сградата ситуирана на края на нос Чироза. Фундаментът ѝ подсказва наличието на етажност във височина чрез каменна зидария. Независимо от податките за жилищно използване на първия етаж не се изключва възможността тази сграда да е изпълнявала функцията на кула.

Подобна кула с масивни основи е проучена на Зайчи връх при Кабиле. Кули сходни на тази от нос Чироза са регистрирани на различни места в Средиземноморския свят. За някои от тях е изказана хипотезата,че те са били наблюдателници и места за предаване на сигнали в морето.

В конкретния случай обекта на носа Чироза трябва да се разглежда в контекста на откритите структури под вода в югоизточната акватория на носа, където под вода са документирани детайли от разрушени сгради, археологически материал с датировка цялото първо хилядолетие преди Христа, както и амфори и строителна керамика от римската и късноантична епоха.

Проведените проучвания на нос Чироза запълват едно бяло петно от крайбрежната селищна система на Западния Понт между полуостров Атия и района на дн. Бургас.

Като замисъл на функциониране обекта намира паралели с укрепените обекти по западното българско Черноморие:м. Палюра до с. Емона, Кантона на северния бряг на Мандренското езеро;м. Фармакида при гр. Приморско; с. Бродилово,Община Царево; с. Синеморец, Община Царево; с. Равадиново, Община Созопол и с. Извор, Община Бургас.

Проучванията на проф. Христов и неговите колеги от бургаския музей продължават и под вода в залива Ченгене скеле.

Откриха древно светилище край Бургас (СНИМКИ)
Откриха древно светилище край Бургас (СНИМКИ)
Откриха древно светилище край Бургас (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    13 1 Отговор
    Така както са го изкопали това... направо да започват да наливат бетона!
  • 2 Артекс

    6 0 Отговор
    Да ги повикат. Вместо в Лозенец в София, да си спретнат един небостъргач там, хем милиони ще изкарат, хем предупредителна кула ще спретнат. Да не вземе да дойде някой чуждестранен инвеститор с кораб! Отдалеч да знае, че тук е царството на корупцията и шуробаджанащината!
  • 3 Рошко

    2 0 Отговор
    И чистилище от тикви да откриете все тая ,туристите ще са за последно ,до догодина може и да е бетонирано
  • 4 .Морския от Поморие

    3 0 Отговор
    Не съм специалист по археология,но прочетения материал ме кара да предполагам,че може да става въпрос и за древна фарова кула.
  • 5 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Малко взех да недовиждам - чета отгоре- отгоре - " дивно сметище край Бургас"
    Зачетох се сериозно - работата сериозна !
    Ама този ров не го ли копа набор 45-ти от ВП 70400 А с. Черноморец в 1966 - та година , на лятното дивизионно учение. После отидоха до Мандра гьол - на летен лагер .....и на втория ден Израел нападна Египет.....и стана една