Last news in Fakti

5 Юли, 2021 11:43 3 296 5

Кораб, потънал край Созопол, е обявен за археологически обект

  • кораб-
  • мопанг-
  • история-
  • черно море-
  • созопол

Корабът "Мопанг" е на дъното на морето от вече 100 години

Кораб, потънал край Созопол, е обявен за археологически обект - 1
Снимка: БГНЕС

Потъналият край Созопол кораб "Мопанг" беше обявен за подводен археологически обект. "Мопанг" стана известен с изтичането на мазут преди две години, припомня БНТ. А понеже е в морето вече 100 години - според закона, той получава друг статут и защита. Центърът за подводна археология организира гмуркане на клубовете от страната, за да обърне внимание на опазването и на други исторически обекти под вода.

Всички са привлечени от приключението да видят кораб с толкова интересна история. Днес може да се каже, че му отдават своеобразна чест.

"Мопанг" е товарен кораб, произведен в Ню Джърси по поръчка с още 150 еднакви по програма за компенсиране на загубите по време на Първата световна война.

Животът на нашия обаче е твърде кратък. Година и половина след като е пуснат на вода, той попада на стара мина и потъва близо до остров Свети Иван. Потъва изключително бързо, но всички от екипажа са спасени.

Пътувал от Истанбул към Бургас, трюмовете му са били пълни с товар. От 650 тона помощи, 40 е трябвало да бъдат разтоварени в Бургас.

"Той е пренасял стоки за Русия, доколкото знам за белогвардейската армия. Основната ни цел беше да обърнем внимание на тези кораби, които не са защитени от Закона за културното наследство, но са ценни исторически паметници, защото пазят част от историята на крайбрежието, на корабоплаването", заяви Найден Прахов от Центъра за подводна археология.

Оцеляването на кораб по нашите води се оказва трудно задание. "Мопанг" е един от малкото с късмета да не бъде извлечен за скрап. Много негови събратя по дъно не успяха да дочакат тази чест.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Салито

    11 3 Отговор
    Чакам да скочи жилязуту и ставам архилок.
  • 2 Ааамет

    9 5 Отговор
    Дал сам на Айшето да надува 500 балона да вадим кораба и ще влачим джелязото към Боргас.

    Коментиран от #4

  • 3 Димо

    5 1 Отговор
    От Созопол съм,имам 9 стъклени чаши извадени от него още през 60-тте,уникално красиви,от цветно стъкло.
  • 4 Мюмюн

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ааамет":

    Що се арчиш за балони ,бе аркадаш ...да беше я пратил кожени масури да надува -повече щеше да ти изкара ,пък там и 10% Данък не ти спират ,както на джилязото ,кога до довлачиш да го предадеш в някой пункт :))
  • 5 Съдията Дред

    3 0 Отговор
    Ако при потъването на кораба няма загинали, значи не е място на морско погребение, и съобразно морското право всеки може да го извади. Затова и са му дали статут на културно наследство, за да е привлекателно мястото за водолази.