16 Февруари, 2013 10:54 5 624 0

Карнавалът на цветята в Ница

  • карнавал-
  • ница-
  • цветя-
  • празник-
  • история-
  • маски

Карнавалът на цветята в Ница (Франция) е едно от най-атрактивните зимни събития на Френската Ривиера.  Тържествата продължават около две седмици и половина, като тази година стартът на парада е 15 -ти февруари, а финалът – 6-ти март.

Град Ница, известен още, като "столицата" на Лазурния бряг, е разположен в Залива на Ангелите и е обграден от буйната растителност на алпийското подножие.

Около Ница, на площ около 300 хектара, има огромни ботанически градини, в които се отглеждат най-красивите растителни видове на планетата. В продължение на две седмици, преди началото на великденските пости, Ница се весели и празнува с музика, фойерверки и карнавални шествия. По време на тържествата се развихря истинска цветна феерия - гигантски парад на лилиите, розите, гладиолите, мимозите и орхидеите.

По улиците преминават шествия от облечени хора в костюми, украсени с живи цветя, съпътствани от ярки светлинни шоу програми и много музикални събития.

В първия ден от карнавала публиката избира Кралицата - най-красивото момиче, в най-цветния карнавален костюм, а в края на празника се изгаря Кралят - кукла. Тези два акта символизират отстъплението на зимата и лошите сили, с настъпването на пролетта.

Историята на карнавала е наистина дълга. Още през 1294 г. Шарл Анжуйски, граф на Прованс, писмено изразява желанието си да посети Ница във "веселите дни". В онези времена зимното веселие набирало слава с пищните си празненства, с шумните балове с маски, с неудържимите танци на открито. Аристократите се смесвали с простолюдието, криейки лицата си с маски, и се отдавали на шеги и веселби.

За съжаление, празникът бил прекъснат в годините на остри политически сблъсъци или войни - по времето на Френската революция и Първата империя.

През Средните векове, обаче, преди започването на 40-дневните пости, хората започнали да се сбогуват с месото, като се наслаждавали на една последна богата и изобилна трапеза. За да се отпразнува по-добре този момент на веселба, всички ексцесии били позволени.  Хората можели да осмиват всичко и всеки,  скрити зад маски и костюми.

През  1873 година се основава комитет на Фестивала, прославяйки празнника под патронажа на Градската община в Ница.

Освен това, карнавалът има изключително организиран характер - шествията се движат по строго определени улици, има начален час на т.нар. битка на цветята - надпревара по оригиналност на костюмите, има и такса за присъствие по трибуните -  в зависимост от мястото. Нощният купон в многобройните барове и заведения в Ница обаче е без ограничения.

Ежегодно в дните на честването на „Празника на цветята”,  в Ница пристигат над  1 милион туристи, искащи да видят цветното шоу.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА