Last news in Fakti

27 Февруари, 2013 10:26 2 934 0

"Патрино карнавали" завладя Гърция

  • патрино карнавали-
  • карнавал-
  • парад-
  • маски-
  • гърция-
  • патра

Карнавалът в Патра - „Патрино карнавали“ (Patrino karnavali) е най-големият в Гърция и един от най-популярните в цяла Европа. Той започва на 17 януари (деня на Свети Антоний) и продължава до Сирни Заговезни, 40 дни преди Великден, т.е., преди началото на Великденските пости. През 2013- та година краят на карнавала ще бъде на 17-ти март.

Патра е третият по големина град в Гърция.  Намира се в северозападната част на Пелопонес  и поради близостта с Италия, този карнавал има силно италианско влияние.

„Патрино карнавали”  се организира в чест на бога на виното Дионисий, а легендите разказват, че през зимата,  хората призовават с големи пиршества, божеството да се събуди и да се прероди, довеждайки отново пролетта.

Историята на карнавала е 180-годишна и има интересен път и трансформация.  През 1829 г. стартира първоначално като маскен бал в домовете на местните буржоа. Самите те, от 1870 г., започват да финансират танцуващия парад. Космополитният характер на местната буржоазия се определя  от  гърци от колониите,  британци, германци, многобройната италианска общност в града и преселници от Йонийските острови.

В зависимост от политическата и икономическа ситуацията, карнавалът  е или много пищен, или по-скромен.

В годините между 1940 г. и 1950 г. събитието не се е провеждало заради войната, окупацията на Гърция и последвалата гражданска война след освобождението от нацистите. 

Традицията  се възобновява през 1951 г., като празненството се  организира изцяло от общината на град Патра.

През 1966 г. се въвежда Играта за търсене на скритото съкровище, в която хората обикалят с колите си из града. В нея участниците трябва не само да се ориентират по скрити знаци из населеното място, но и  да решават  различни тестове с въпроси по история, литература и математика, да показват възможностите си в състезания за сръчност, артистичност и други. В последните години групите от участници стават все повече и по-големи. След време традицията се променя и хората, включили се  в надпреварата, изоставят превозните си средства, като се осланят само на собствените си крака в търсене на скритото имане.

Друг ритуал, вплетен в карнавала, е „Бурбуля” (Bourboulia) – следобедни танци, където дамите носят маски „домино” и могат свободно да си разменят партньорите.

През 70-те години на деветнадесети век се появяват и подвижните платформи.  Организират се  балове, паради, състезания, детски карнавал и други забавни мероприятия.

Най-интересните моменти от карнавала са съботния нощен парад и големия неделен парад, които всяка година ознаменуват края на празничните дни. В последния ден маскираните групи минават през целия град, а хората могат да ги наблюдават от балконите си.

Обикновено шествието трае три-четири часа, но може да продължи и повече, в зависимост от броя на празнуващите. Накрая ритуално се запалва „Кралят на карнавала”, гърмят се фойерверки, навсякъде звучи музика и се слага край на празненствата. На следващия ден започват Великите пости преди Великден.

Оживлението и празничното настроение, колоритните цветове под звуците на музиката в Патра, през месеца на карнавала е неописуемо. Участниците в него нарастват всяка година.

Подготовката на групите за следващото карнавално шествие  започват буквално след приключването на настоящето.

„Патрино карнавали” заема първо място в Европа по участие на млади хора, като бройката им достига  около 40 000 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА