Last news in Fakti

11 Септември, 2021 16:59 3 581 1

Българска пощенска марка се състезава в престижен конкурс

  • пощенска марка-
  • европа 2021-
  • europa 2021-
  • конкурс-
  • posteurop-
  • застрашени видове

Темата на конкурса "Европа" за 2021 г. е "Застрашена национална дива природа“

Българска пощенска марка се състезава в престижен конкурс - 1
Снимка: shutterstock

Пощенските марки отдавна са нещо повече от клеймо върху плика за писма или колета, който изпращаме. Те се събират от колекционери от цял свят, като цената на някои марки може да достигне главозамайващи цифри.

Поредното доказателство за стойността на пощенските марки е ежегодния конкурс за дизайн на пощенски марки, организиран от PostEurop - асоциацията на европейските публични пощенски оператори, създадена през 1993 г., за да опрости обмена на писма в Европа.

Конкурсът за най -добър дизайн на пощенска марка "Европа" (EUROPA) е ежегодно онлайн събитие, което се провежда от 2002 г. насам.

Всяка година от PostEurop избират различна тема на конкурса, като тази годината тя е „Застрашена национална дива природа“.

Сред избраните дизайни е и един български. Той е дело на Тодор Ангелиев и изобразява пъстрия пор - дребен хищник придобил статута на застрашен вид в страната ни.

Известен още като европейски пъстър пор и сарматски пор (Vormela peregusna), е рядък хищник, който се среща в Югоизточна Европа и Азия, включително и на територията на България, като ареалът му бързо се смалява.

Пъстрият пор има къса муцуна и много големи забележими уши. Очите на пъстрия пор са по-големи от тези на другите порове. Дължината на тялото е 28-38 см, а теглото му е 0,7 кг. Опашката е дълга 12-20 см и има тъмнокафяв край. Има черно-кафяв корем, а муцуната му е светла и покрита с тъмни петна. По гърба има черно-кафяви и жъленикаво-бели петна.

Природозащитен статус: От 1988 г. природозащитният му статут в Червената книга е „уязвим“. През 2008 г. пъстрият пор е класифициран като уязвим вид в Червения списък на IUCN поради намаляване на популацията му с поне 30% през последните 10 години.

Българска пощенска марка се състезава в престижен конкурс
Снимка: shutterstock

В конкурса “Европа” могат да участват всички официално издадени и пуснати в обръщение марки. Конкурсът е отворен за обществеността и всеки може да даде подкрепата си за онази марка, която хареса най-много.

Ето и дизайнът на българският представител в конкурса. Можете да го подкрепите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    1 1 Отговор
    Едно време пощите са имали футболен отбор, ама Уефски им взел лизщценза и ги затрил!