12 Март, 2013 12:33 1 525 0

Деян Донков, Рачков и Бърнев - гости на първия Куклен театрален салон

  • тетарален салон-
  • куклен-
  • софийски театрален салон-
  • "икар"
Деян Донков, Рачков и Бърнев - гости на първия Куклен театрален салон - 1
Сцена от спектакъла на ЦКТ "Приказка за скитника-крал", който ще открие форума.

За първи път тази година в рамките на Софийския театрален салон, който ще покаже всички спектакли, получили номинации за награди „Икар“ от Съюза на артистите в България, ще се състои  и Куклен софийски театрален салон. Той ще бъде открит на 17 март  от 16.30 ч. в салона на Столичния куклен театър на ул. "Гурко". Съорганизатори са САБ и СКТ. 

В периода на десетдневния куклено-театрален маратон от 17 до 26 март там ще бъдат изиграни всички номинирани представления в категориите за куклено изкуство. Един от спектаклите -  "Вграждане" на Държавен куклен театър - Пловдив, влиза в надпреварата за "Икар" и в категориите за най-добри сценография и за музика освен за куклените категории.

Фестивалът започва с „Приказка за скитника-крал” на СКТ и режисьора Катя Петрова, номиниран за най-добър куклен спектакъл. Това е една невероятна история, изпълнена с приключения, пътешествия и неочаквани обрати, в чийто център е темата за доброто, чистото и неподправеното, по детски наивното, заложено у човека.

Постановката е трета номинация за Катя Петрова в категорията за куклено изкуство. През 2009 г. нейната „История за чайка и банда котараци” на ЦКТ получи престижната статуетка. През 2011 г. Държавен куклено-драматичен театър „Константин Величков”- Пазарджик,  спечели „Икар“ отново с нейния спектакъл „Цар Шушумига” за сценографията на Рин Ямамура.

Събитието е подкрепено от партньорите на ежегодните Национални награди „Икар“, както и от драматични и куклени актьори, чиито деца ще бъдат почетните гости на 17 март, неделя. В деня на откриването ще има много изненади за децата и техните родители.

Сред гостите на събитието ще бъдат кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът д-р Тодор Чобанов, актьорите Деян Донков, Димитър Рачков и Мария Игнатова, Рени Врангова, Елена Петрова, Иван Бърнев и др. Организаторите на Кукления салон имат амбицията да превърнат проявата в традиция.

Ето номинираните куклени спектакли по категории:

Най-добър куклен спектакъл
1. „Вграждане” по текст на Мария Станкова, режисура Веселка Кунчева, Държавен куклен театър – Пловдив
2. „Вълшебното огниво” по Ханс Кристиян Андерсен, режисьор Георги Михалков, Държавен куклен театър – Варна
3. „Приказка за скитника-крал” по Карал Чапек, режисьор Катя Петрова, Столичен куклен театър

Индивидуално постижение в кукленото изкуство
1. Магдалена Митева за сценария, режисурата и сценографията на „Изгубеният ключ”, Държавен куклен театър – Видин
2. Мила Коларова и Божидар Александров за актьорското им постижение в „Грозното патенце” по Ханс Кристиян Андерсен, Театър 199 „Валентин Стойчев”
3. Свила Величкова за сценографията на „Пепеляшка” по Шарл Перо, Държавен куклен театър – Стара Загора и за сценографията на „Любовта към трите портокала” по Карло Гоци, Куклен театър – Сливен

Събитието е в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА