Last news in Fakti

26 Март, 2013 19:11 2 738 0

Оспорвана надпревара на пролетния конкурс на БНР

  • бнр-
  • пролетен конкурс-
  • златна пролет

45 формации подадоха документи за участие в 44-тия конкурс за нова поп и рок музика „Златна пролет“ на Българското национално радио. По регламент, селекционната комисия номинира 12 от тях за финала. В рамките на две седмици номинираните песни се излъчват многократно по програмите „Хоризонт” и „Христо Ботев”.  

Могат да се прослушат и в сайта на конкурса http://prolet.bnr.bg , където става гласуването, за определяне „Специалната награда на слушателите”, съобщиха от БНР.

За първи път в историята на конкурса излъчването на песните и гласуването в сайта бе временно преустановено.  Това се наложи  поради констатацията, че част от песните не са спазили условията на регламента на конкурса, въпреки факта,  че при регистрация участниците /изпълнители, автори и продуценти/ подписват декларация, че творбите им не са издавани на аудио и/или видео носител, не са излъчвани  и/или по радио и телевизия,  не са публикувани в интернет и не са изпълнявана на концерти. Отстоявайки безпрекословно  обективността и прозрачността на наложения през годините  престижен  национален конкурс за поп и рок музика на Българското национално радио – „Златна пролет“, селекционната комисия взе решение да дисквалифицира музикантите, чиито песни не отговарят на изискванията.    


Това са:
„Няма връщане назад
” – Васко Кръпката,
музика, текст и аранжимент -  Васко Кръпката, позиционирана в интернет;
„Изгубен” – Хомеовокс,
музика и текст Георги Георгиев, аранжимент Георги Георгиев и Десислав Велчев  - позициониран клип на песента в интернет;
„Някъде назад” - Лили Друмева,
музика Николай Николов, текст Деси Софрониева, аранжимент Стамен Янев –
изпълнявана на конкурса „Срещу вятъра”;
„Dive me” – Sound Solutions feat. Desy
музика и аранжимент  Ясмин Исинов, Огнян Гърков и Десислава Антонова,
текст Десислава Антонова,  
изсвирена на концерт и позиционирана в интернет.

Още две песни предизвикаха дебат, но те остават в конкурса:
„Say Goodbye” – Силует.
музика  и текст  Марияна Добрева, аранжимент  Силует –
не е изпълнявана никъде
„Когато за тебе се моля” – Боян Михайлов,
музика и аранжимент  Валери Костов,  текст  Пламен Бочев –
участвала е в миналогодишното издание на „Евровизия” само на ниво анонимно прослушване, без да е звучала в ефир или да е изпълнявана на живо.

Ротацията на песните ще започне отново на 27 март 2013 /сряда/ и ще продължи до 8 април 2013 г.    

Ето и следващите по точки в списъка на селекционната комисия заглавия:

 

  • „Free” – Петра Батурова,
    музика и аранжимент  Васил Делиев, текст Тони Георгиев
  • „Аз и ти” - Оливия Николова,
    музика и аранжимент.: Оливия Николова, текст: Савина Николова
  • „Усмихни се“ – NI,
    музика, текст и аранжимент Николай Иванов
  • Флирт в Интернет” -  Васил Енчев & The Cutes,
    музика и аранжимент  Васил Енчев, текст Иван Беловски

  

 

 

 

 

 

 

               

На  пресконференция, която ще се състои на 27.03.2013 г. /сряда/ от 10.30 часа, ще бъдат обявени новите номинации на „Златна пролет‘44”, както и повече информация относно отпадналите песни.  Журналисти, продуценти, издатели, редактори, PR-и и музиканти, ще определян специалната награда на гилдията.

Тъй като идеята на конкурса е да стимулира създаването на нова музика – адекватна, конкурентна и кореспондираща със световните тенденции, желанието ни е тези постоянни срещи да се превърнат в средище за подкрепа на съвременната музика, създаващи традиция за дискусия на нейните проблеми, слабости и постижения от страна на  активно ангажирана професионална общност“, коментира Хелия Чавдарова, продуцент на програма „Хоризонт“ и водещ на предаването за култура „Тик -так“.

Професионално жури ще определи носителя на приза „Златна пролет” – статуетка, създадена от скулптора Емил Попов и награда от 3000 лв. Втората награда е в размер на 2000 лв. Сумите се разпределят по равно между автори и изпълнители. Членовете на журито работят самостоятелно и независимо един от друг, което ограничава каквито и да било влияния.

Тъй като сред номинираните песни на 2013-та година има няколко млади изпълнители, БНР отново ще връчи специална награда, която ще стимулира дръзналите да изберат нелекия път на шоу-бизнеса в България.

Още една специална награда фокусира вниманието на групите у нас – участие и едночасов концерт на престижния фестивал „Евросоник” в Грьонинген, Холандия /www.eurosonic.net/.

БТР, Д2 , Шангри Ла, Gravity Co, Уикеда, Акага, Phuture shock и Криста са формациите, които вече имаха щастието да бъдат там.  Възможността да се изявиш пред 2500 професионалисти от музикалния бранш на цяла Европа, да бъдеш забелязан и да обиколиш европейските сцени е шанс за всеки амбициозен музикант.

Церемонията по връчването на наградите на конкурса „Златна пролет” ще се състои на 16 април 2013 г. /вторник/ в „София лайв клуб от 20.00 ч. и ще се предава директно по радио „Бинар”.

Гала вечерта ще се излъчи по БНТ1 на 6 май 2013 г. и БНТ Сат на 24 май 2013 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА