Last news in Fakti

26 Март, 2013 19:16 1 424 2

Съюзът на писателите иска паметникът на Вапцаров да се върне в центъра

  • паметник-
  • никола вапцаров-
  • социалистическото изкуство

Съюзът на българските писатели излезе с официална позиция, в която настоява паметникът на Никола Вапцаров да бъде върнат в центъра на София, след като бе преместен в Музея на социалистическото изкуство в кв. „Изток“, както Факти.бг по-рано писа.

Паметникът на поета беше в градинката на Националната художествена галерия, чиято собственост е, и бе преместен през 2011 г. в Музея на социалистическото изкуство при неговото откриване.

"В момента, в който в Македония се изгражда огромен паметник на Вапцаров, в България той е интерниран в покрайнините на София. Личностите, които са взели това решение, явно са неподготвени в културно отношение. Не могат да допуснат, че всяка скулптура носи като отношение и внушението на околната среда, в която е разположена. Тя се натоварва с допълнителни обобщения и тогава метафората става много по-силна, а тази статуя носи много послания точно на това място, на което беше", казва се в позицията на СБП.

Този паметник намери своето нормално място и се вписва в точния исторически период, на който принадлежи, коментира Бисера Йосифова, зам.-директор на Националната художествена галерия и на Музея на социалистическо изкуство, предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    0 0 Отговор
    Как не я е срам тази Бисера Йосифова! Ето това е пример за простащина. Срам! Какво може да сътвори чиновничеството. Рашидов, жалко, че се имаш за творрец!
  • 2 Виденова

    0 0 Отговор
    Тази с нормалните исторически познания май не знае, че Вапцаров е първо голям български поет. Да вземе да го прочете, на кокто език иска. При това е разстрелян преди социализма. Това Вапцаров дава историята от пожълтелите си страници...