Last news in Fakti

8 Април, 2013 19:48 2 444 0

Разнобой в архивите за цвета на очите на Тодор Живков

  • досиета-
  • мартин иванов-
  • тодор живков-
  • никола вапцаров

Дигитална сбирка представя досиетата на 26 известни личности отпреди 1944 г.

Разнобой в архивите за цвета на очите на Тодор Живков - 1
Директорът на ДА "Архиви" Мартин Иванов показва поредната порция досиета. Снимка: БГНЕС

Държавна агенция "Архиви" представи днес нова дигитална колекция от документи – полицейски досиета на 26 известни личности отпреди 9 септември 1944 г., качени на специален сайт archives.bg/policefiles.

Сред тях са политици,общественици, интелектуалци, хора на изкуството: Тодор Живков, Вълко Червенков, Трайчо Костов, Г. М. Димитров, Карло Луканов, Цола Драгойчева, Владимир Заимов, Антон Иванов, Никола Вапцаров, Йосиф Хербст, Младен Исаев, Александър Жендов, както и основните фигури от опита за преврат срещу Живков - генералите Иван Тодоров - Горуня и Цвятко Анев.

Дигитализираните документи от досегашните три проекта на ДА "Архиви" - за спасяването на българските евреи, за загиналите в Балканските войни и с протоколите и решенията на Политбюро на БКП, вече са посетени от над 100 000 души, изтъкна шефът на агенцията Мартин Иванов.

"Сега сме дигитализирали само документите с информационна стойност, но за Живков сме представили всичко, събрано в две папки, заради неговата роля в този отрязък от време и след това", обясни Иванов. Според него папките за бившия първи, съдържащи 22 страници, са подозрително тънки, независимо от широко пропагандираната му конспиративна дейност преди идването на комунистите на власт.

От документите например става ясно, че Живков се е опитвал да заблуди полицията за цвета на очите си. В някои от разпитите той е заявил, че очите му са черни, а в други - пъстри.

Любопитно е, че в архива показанията на поетесата Елисавета Багряна, дадени по време на процеса срещу Вапцаров и превърнали се в „градска легенда“, отсъстват. Вероятно са изчезнали. Но за поета са качени всички документи и не може да се каже, че има нещо ново, непознато на изследователите, смята Иванов.

Огромният служебен архив от досиета на шефа на тогавашната полиция Никола Гешев, който допреди няколко години беше собственост на МВР, вече е предаден на агенцията. Той съдържа близо 5 милиона страници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА