Last news in Fakti

28 Октомври, 2021 16:18 5 509 29

Днес великата хеви метъл група Metallica празнува 40 години от основаването си

  • хеви метъл-
  • metallica-
  • група

Групата се превръща във водеща в метъл жанра и през 80-те години следват още албуми и стотици концерти по целия свят

Днес великата хеви метъл група Metallica празнува 40 години от основаването си - 1
Снимка: Shutterstock

Създадена е групата „Металика”

Американската траш/хеви метъл група Metallica е създадена на 28 октомври 1981 г. от 18-годишния Джеймс Хетфийлд и 17-годишния датски тенисист Ларс Улрих, който се преместил със семейството си от Копенхаген в Калифорния и имал хоби да свири на барабани, пише trafficnews.bg. Впоследствие към тях се присъединява втори китарист - Дейв Мъстейн, а малко по-късно старият приятел на Хетфийлд и бивш член на предната му група (Phantom Lord) Рон Макгавни на бас китарата, който скоро след това е заменен от Клиф Бъртън. На 1 април 1983 г. към групата се присъединява и Кърк Хамет.

След две години присъствие на ъндърграунд сцената и няколко демо записа, идва 1983 година, когато музикантите издават първия си студиен албум „Kill 'Em All“. С него Metallica популяризират траш метъла, като този албум тогава се е смятал за най-тежката музика, издавана някога. Така започва всичко за великаните на рока, които жънат огромни успехи вече 37 години.

Групата се превръща във водеща в метъл жанра и през 80-те години следват още албуми и стотици концерти по целия свят.
Триумфът на Metallica е помрачен от гибелта на басиста Клиф Бъртън 1986 година, който загива след като бусът, превозващ групата на турне в Швеция, катастрофира. Останалите членове на Металика се отървават само със стрес, но Бъртън се озовава затиснат под буса. Групата е в тотален шок, но все пак решава да продължи творческата си дейност, като за целта се присъединява дългогодишният фен на Металика Джейсън Нюстед.

С новия басист през 1988 г. Metallica издават може би най-амбициозния си албум „...And Justice For All“. В него се намира инструментал, посветен на загиналия Клиф Бъртън, съдържащ част от написана от Бъртън лирика в края на парчето. Епосът „One“, написан по антивоенната новела на Далтон Трумбо „Johny Got His Gun“, е първото парче на Metallica, сдобило се с видеоклип.

След този албум следва дълъг период на затишие, преди да бъде издаден през 1991 едноименният пети албум „Metallica“, известен повече като „Черният албум“ - заради изцяло черната си обложка и чиито песни започват все по-често да се въртят по радиата и телевизията. Част от него са „Nothing Else Matters“ и „The Unforgiven“. Този албум спечелва и много нови почитатели, които до този момент не са слушали групата.

През 2001-ва година Джейсън Нюстед напуска групата, а в момента Metallica включва Джеймс Хетфийлд (вокали, китари), Кърк Хамет (соло китара), Ларс Улрих (барабани) и Робърт Трухильо (бас китара).

Общият брой на студийните албуми на метъл-кралете е 10, а днес те празнуват 37 години от своето начало.
Рок великаните заемат 7-мо място като най-продаваната група в историята на САЩ. В световен мащаб са продали около 110 милиона сертифицирани копия от своите албуми, а предполагаемите продажби възлизат на около 140 милиона копия. Поради това, а и поради грандиозните турнета продължаващи с години, Бог Хетфийлд и компания към днешна дата са и едни от най-богатите творци на музика по принцип.

Групата държи и един друг рекорд. За първи път в историята на САЩ една и съща група оглавява класациите при продажба на свои 5 поредни албума. Този рекорд става факт през есента на 2008 година, когато излиза деветият им албум, озаглавен „Death Magnetic”, който е с платинен статус в 17 държави. Интересно е да се отбележи и, че след сензационните си представления в Антарктика Metallica влизат в Книгата на рекордите на Гинес, бандата е вписана като първата и единствена група, която е масово слушана за година на всичките седем континента.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    37 0 Отговор
    Честито.Добре че ги има.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОТарАК

    52 0 Отговор
    одъртяхме вече , велики групи си заминават с нашето поколение / като гледам младите кви еднодневки слушат ми дожалява
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 НАМБЪР ТУ

    5 0 Отговор
    Ф.К ОFF 👌
  • 6 Гост

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Тези не свирят по кръчмите . Не са за любители на чалгата и сръбското.
  • 7 Гост

    30 0 Отговор
    Още помня като ги чух за пръв път някъде през далечната 86-87 година.Съученика ми по чин донесе касетка и уокмен албума Master of Puppets от 86 г.Ня бях чувал нещо подобно дотогава,все пак съм бил на 12-13 г,но Металика остана незабравима и до днес.Ч.Р.Д. и бъдете живи и здрави
  • 8 Пучо Капучо

    21 0 Отговор
    Бат Джими кат заръмжи и керемидите падат...и така 40 години. Живи и здрави да са тия великани.
  • 9 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    15 1 Отговор
    Беше най-добрата група през 90-те. Все още е най-доброта и до днес.
    Живи и здрави Бог да ви пази момчета ,пожелавам си поне още два пъти да ви видя.
  • 10 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    А стига досаден си вече радио Веселина и Пайнер трябва да се забрани със закон ,надявам се да фалират

    Коментиран от #12

  • 11 Rock

    14 0 Отговор
    Класика. Пускам си,, Noting Else Matters,,-написана от Джеймс за тогавашната му приятелка. Това е една от любимите ми балади.
  • 12 Последния Софиянец

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Gucci x Balenciaga : Une collaboration":

    Ника ти що е чуждестрански ва?Ко значи туй?

    Коментиран от #13

  • 13 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Две от най-големите луксозни марки/ Gucci x Balenciaga/ се обединиха и направиха обща колекция направо взрив за мен специално.Алесандро Микеле и Демна Гвасалия успяха да съчетаят двете си идентичности за тази колекция есен-зима 2021/2022. Никога не бих си помислила, че ще открия логото на Gucci и Balenciaga, насложени върху една и съща дреха. Цъкни в YouTube- Gucci Aria , ако ти е интересно намери и Balenciaga хипер яко отново.Само не си прави майтап с рок музиката а що се отнася за Metallica ми бръкна болезнено в душата не го заслужават големи много големи хора които правят музика в сравнение с твоите от Пайнер,предният път шкеме чорба яде и писа за Слави сега радио Веселина

    Коментиран от #22, #28

  • 14 Pompa/Ron Mcdowny

    0 0 Отговор
    Той смята, че освен че използва контактите си като любител фотограф, ролята му е като доставчик на финанси и транспорт, а не като уважаван член на групата. Най-накрая напуска на 10 декември 1982 г. поради нарастващото напрежение и е заменен от Клиф Бъртън.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Pompa

    2 1 Отговор
    Що, Веsелина пуска Рок и метъл, ако и се обадиш
  • 18 Behemoth

    5 6 Отговор
    Първите четири албума са супер...после нещата се сговн.иха много...
  • 19 Уточнение

    4 0 Отговор
    Глупости пишеш! Load и ReLoad са страхотни албуми. Само музикален инвалид може да не ги хареса....

    Коментиран от #24

  • 20 Риналдю

    0 11 Отговор
    Дреме ми за Металика.Пускам си "Вук Самотняк" на Миле Китич и направо се изстрелвам в орбита.

    Коментиран от #29

  • 21 бай Даньо

    5 0 Отговор
    Най великите! Ако не ми мине котка път ще ги гледам на 17 декември в Сан Франциско.
  • 22 бай Даньо

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Gucci x Balenciaga : Une collaboration":

    Ха- ха-ха! Не усещаш ли иронията с тоя Последен софиянец!? Тоя тук почитателя на пайнер е пародия на истинския , които вероятно минава в собствените си очи за интелигенция оти е протестър, схващаш ли? И двамата са забавни , тоя истинския например смята че ще вкара в парламента заедно с Кирчо 150 депутати или не знам май оня е пародия на тоя ... почти сигурно и двамата са антиваскури то друго няма в България ... Апропо на концерта на Металика на 17 декември искат да си ваксиниран... да не кажете че не съм ви казал ... ха-ха-ха!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 бай Даньо

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Уточнение":

    Глупости пише разбира се. Металика е от малкото банди който дори да махнеш най добрите им парчета например целите албуми Master of puppets и Ride the lightning който са шедьоври от начало до края и после махнеш отделни големи песни от другите албуми - One, Unforgiven , Nothing else matters , Seek and destroy , Blackened и още 3-4 ГОЛЕМИ хитове от другите албуми пак остава материал да са най добрата траш банда и от най големите рок банди изобщо . Друга единствена такава банда която знам е само Пинк Флойд дори да не бяха направили Стената има Тъмната страна на луната, дори и без нея има Wish you were here, после за капак без Уотърс изкараха Momentary lapse of reason, все велики работи . Да оставиш Флойд само с едни от тия албуми ги прави велики . Даже мисля има интересно нещо , банди като Флойд или Металика с толкoва хитове че някой големи неща се пренебрегват , като Animals (на Флойд) ... Металика пък има фенове от по младото поколение които се кълнат че най добрите им албуми са Death Magnetic и St Anger , разбираш ли те са напълно ОК само с тях, което е кощунствено, поне за тия който са били тинейджъри 80 те ...

    Коментиран от #27

  • 25 Hard&Heavy

    0 0 Отговор
    Ако през 88а, след двата "законодателни" Keeper-а Кай Хансен не беше напуснал Helloween, не знайно е, кой кога, къде, колко, докъде?! Ама има и Gamma Ray та Хамбург стана специална рок територия! Но все пак шапки долу за Desposable Heroes и Spit Out The Bone - две от най-яките резачки въобще!!!
  • 26 Тодоров

    0 0 Отговор
    Бях на първият концерт във Пловдив,11.6.1999г. бях близо до сцената много се изкефих!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Papahet

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Риналдю":

    На кой?