10 Април, 2013 11:38 956 0

Министър Владо Пенев коригира бюджета на НИМ заради Созопол

  • созопол-
  • разкопки-
  • реставрация-
  • крепостни стени
Министър Владо Пенев коригира бюджета на НИМ заради Созопол - 1
Частична реставрация на кулата при входа на Стария град.

Едновременно с археологическите разкопки в Созопол, които не спряха цяла зима, започна и частична реставрация на античните и средновековните крепостни стени, на т. нар. Северна кула и на християнския храм „Св. Николай Чудотворец”, съобщиха от НИМ.

Отчитайки, че след 15 май по Черноморието спират всякакви изкопни и строителни работи, министърът на културата Владимир Пенев спешно е подписал корекция на бюджета на Националния исторически музей, който е изпълнител на проекта, част от правителствената програма „Виа Понтика”.

„През летния туристически сезон Созопол ще посрещне стотици хиляди туристи в антична и средновековна опаковка - заяви директорът на НИМ Божидар Димитров. - Благодарни сме на министъра, че реагира толкова бързо”.

Осигурени са средства и за проучвания и частична реставрация на крепостите Акра при с. Черноморец и Урдовиза при Китен. Археолози и реставратори започват работа там в следващите дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА