Last news in Fakti

27 Януари, 2022 05:10 18 634 2

Напусна ни легенда на родната естрада

  • мария косева-
  • починала-
  • естрада

Мария Косева бе съпруга на актьора Никола Анастасов

Напусна ни легенда на родната естрада - 1
Снимка: vbox7.com

Почина една една от първите естрадни звезди на България – певицата Мария Косева. Тя бе съпруга на един от най-популярните актьори в последните десетилетия Никола Анастасов, съобщи "Телеграф"

Кариерата на Косева стартира в началото на 60-те години на миналия век заедно с Маргрет Николова, Мими Николова и Ирина Чмихова.

Между известните песни от репертоара ѝ са бразилската народна песен “Аве Мария”, италианската “Часовникът” от Д. Модуньо, българската “Любовта на юнгата” от Й. Цанков и др.” Към този списък от най-известни интерпретации се добавя и италианската песен “Сините канарчета”, тотален европейски хит в края на 50-те, още – “Сняг вали”, “Тримата ергени”.

През 1960 г. с оркестър „Мелоди” Мария Косева участва на младежкия фестивал в Букурещ, Румъния. С оркестър „Балкантон” с диригент Димитър Ганев и с оркестър “Мелоди” осъществява турнета в Русия, Германия, Югославия. Пее също така и с оркестъра на Вили Казасян.

Има редица самостоятелни участия на концерти и в телевизиите в Полша, Германия и Русия. През 1963 г. участва в международния естраден конкурс в Сопот, Полша. Тогава, след преминаване на първия тур от конкурса, пред нея стои дилемата дали да продължи да се състезава или да се отдаде на майчинството. Решението ѝ е да се откаже от конкурса след раждането на първия си син.

Мария Косева проявява “пророчески” способности в началото на 60-те години спрямо младите си колеги Емил Димитров и Лили Иванова. В онези години Косева е “първа цигулка” на естрадния подиум, а Лили и Емил са “новобранци”.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    29 0 Отговор
    БОГ да я прости
    МИР на ДУШАТА и
  • 2 Циник

    23 0 Отговор
    Тогава имахме таланти, сега- говеда и кифли.