7 Май, 2013 14:56 2 877 0

Романът "Великият Гетсби" излиза в нов превод

  • "великият гетсби"-
  • франсис скот фицджералд-
  • роман-
  • превод

Наред със световната премиера на най-новата киноекранизация на романа „Великият Гетсби“, създадена от Баз Лурман („Мулен Руж”) и с участието на Леонардо ди Каприо, безсмъртната творба на Франсис Скот Фицджералд за любов, честолюбие, предразсъдъци и амбиции излиза в нов превод на български. Той е дело на Емил Минчев - преводач на Оскар Уайлд и на двукратния носител на награда „Букър” Питър Кери. Изданието е на ИК „Персей“.

Сюжетът

Личността на милионера Джей Гетсби е обвита в мистерии. Луксозното му имение е най-модното в Лонг Айлънд и е място за най-многолюдните и разточителни партита, но никой не знае нищо за домакина. Част от гостите му дори не го познават, а немалко от тях са изкушени да разнасят сплетните около тайната на неговото забогатяване – убийство, шпионаж или контрабанда на алкохол…

Въплъщение на американската мечта за успех, Гетсби обаче жадува друго: да има момичето, което не е спирал да обича. Дейзи вече е омъжена за друг, но не е забравила бедния младеж, на когото някога е отдала сърцето си. Мъжът й Том, бивша спортна звезда, съвсем не е образец за примерен съпруг и си има любовница.

Дали богатството и високото положение в обществото ще помогнат на Гетсби да постигне щастието, за което е мечтал цял живот?

За романа

„Великият Гетсби” се смята за един от най-значимите англоезични романи на ХХ век, като често заема едно от първите три места в различни престижни литературни класации в достолепната компания на „Одисей” на Джеймс Джойс, „Параграф 22” на Джоузеф Хелър и „1984” на Джордж Оруел.

Ф. Скот Фицджералд създава „Великият Гетсби” в един особен период от живота си. През 1919 г. той самият постига американската мечта, ставайки автор на бестселъра „Отсам рая”, който го изстрелва в литературната стратосфера, носейки му финансов успех и  признание от страна на критиците. Но когато достига върха, младият писател започва да си задава въпроса дали наистина си струва да бъдеш там. „Великият Гетсби” е размисъл по темата, която го мъчи от години – дали американската мечта е нещо истинско, или просто илюзия.

Двамата главни герои в романа олицетворяват двойнственото отношение на автора към американската мечта – Гетсби символизира нейния потенциал и възможности, докато Ник се отнася към нея с подозрение и недоверие. Колкото и да се опитва, Гетсби не може да избяга от миналото си и в това се крие неговата трагедия. Според Фицджералд американската мечта се дави в дълбоките, тъмни води на собственото минало.

Действието на романа се развива по време на Сухия режим в началото на 20-те години на ХХ в. Това е най-охолният и пищен период в историята на САЩ, продължил до краха на фондовата борса през септември 1929 г. и началото на Голямата депресия. Тогава милиони постигат американската мечта и стават заможни граждани на богата държава с процъфтяваща икономика.

Основна движеща сила на икономическата мощ на САЩ през първата четвърт на миналия век е автомобилът – той символизира прогреса, основан на технологията, който ще направи Америка водещата глобална сила. В романа на Фицджералд има много автомобили, но освен богатство и напредък те олицетворяват празния, бездушен материализъм и рисковете, свързани с прекомерната самоувереност. Понякога автомобилите на Фицджералд се превръщат в убийци...

„Великият Гетсби” представлява задълбочено разсъждение и върху конфликта между старите и новите пари, които Фицджералд наследява от родителите си – баща му е от богато аристократично семейство, докато самият автор описва своя род по майчина линия като „ирландци, спасили се от картофения глад”. По тази причина за Фицджералд американската мечта е противоречива – презряна и просташка, но в същото време опияняващо привлекателна.

Романът на Фицджералд може да се нарече военен очерк: войната, която авторът описва, е между стария и новия ред в американския живот. Старият ред на аристократизма е вкопчен в жестока битка с новия ред на стремглавото издигане в обществото. Новият ред на Фицджералд прегазва стария, така както луксозният автомобил на Гетсби прегазва Мъртъл.

„Великият Гетсби” е като елегантна песен с изящна мелодия и остроумен, саркастичен текст, която обаче завършва с оглушителната дандания на верижна катастрофа. Читателят се чувства прелъстен и развеселен от живата проза и интригуващото повествование, но накрая безмилостната реалност буквално прегазва красивата феерия.

Първата киноадаптация по класиката на Фицджералд е направена още през 1926 г., в ерата на нямото кино. Има филм от 1949 г., режисиран от Елиът Нюджент, но най-известната екранна версия е от 1974 г., на режисьора Джак Клейтън с Миа Фароу и Робърт Редфорд, по сценарий на Франсис Форд Копола. През 2000 г. излезе телевизионен филм с Тоби Стивънс, Мира Сорвино и Пол Ръд в главните роли, но най-дългоочакваната адаптация по шедьовъра на Фицджералд е тази от 2013 г., режисирана от Баз Лурман („Ромео+Жулиета”, „Мулен Руж”) и с участието на Леонардо ди Каприо,  младата Кери Мълиган и Тоби Магуайър.

За автора

Франсис Скот Кий Фицджералд е роден на 24 септември 1896 г. в Сейнт Пол, Минесота, единствено дете е в семейство на ревностни католици. Франсис посещава две католически училища в Бъфало, Ню Йорк и публикува първия си разказ (детективска мистерия) в ученически вестник, когато е едва на 13 години. Учи в престижния американски университет Принстън (1913-1917), но така и не го завършва заради слаб успех, а през ноември 1917 г. се записва в армията.

Две години по-късно публикува първия си роман, „Отсам рая”, който се превръща в една от най-популярните книги на годината в САЩ. Фицджералд описва по оригинален и дори скандален за времето си начин живота на младите хора в Америка, така че романът му разбунва духовете и печели симпатиите на критиците.

Финансовият успех на „Отсам рая” дава възможност на Фицджералд да стане професионален писател и да се ожени за своята любима Зелда Сайър, а година по-късно се ражда дъщеря им Франсис. Авторът разсъждава върху брака и семейството във втория си роман, „Красиви и прокълнати”, публикуван през 1922 г. През 1924 г. младото семейство се премества на Френската ривиера, а година по-късно Фицджералд завършва „Великият Гетсби”. Първоначално продажбите са слаби, въпреки предимно положителните оценки на критиците.

През 1930 г. съпругата на Фицджералд получава психическо разстройство, от което така и не успява да се възстанови. През 1934 г. Фицджералд публикува „Нежна е нощта” - историята на психиатър, който се влюбва и жени за една от пациентките си. Повечето критици оплюват романа и през първите няколко години продажбите му са ужасяващи, но днес той се приема за една от най-въздействащите и популярни творби на автора.

През 1937 г. Фицджералд става сценарист в Холивуд, пишейки за студио „Метро Голдуин Майер”. Работи и върху сценария на „Отнесени от вихъра”, най-касовия филм в историята на киното. Пред този период започва петия си роман, който остава незавършен – „Последният магнат”.

На 21 декември 1940 г. Ф. Скот Фицджералд умира от инфаркт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА