27 Май, 2013 12:42 2 120 0

Филм за гей-любов триумфира в Кан

  • фестивал-
  • филм-
  • кан
Филм за гей-любов триумфира в Кан - 1
Режисьорът Абделатиф Кешиш с актрисите от филма "Животът на Адел" демонстрира престижното отличие. Снимка: ЕПА/БГНЕСна филма "Животът на Адел"

Най-голямата награда – Златна палма, от 66-ото издание на Международния кинофестивал в Кан, изненадващо за наблюдателите бе присъдена на филма „Животът на Адел“ на френския режисьор от тунизийски произход Абделатиф Кешиш, който не бе сред фаворитите в конкурса. Приза му връчи актрисата Ума Търман по време на тържествена церемония във френския курорт снощи.

Кешиш заяви, че е посветил творбата си на свободата и правото на младите хора пълноценно да реализират себе си. Лентата „Животът на Адел“ е за любовта между две жени и особено – за сексуалните аспекти на техните изживявания.

Наскоро във Франция бе приет закон, легализиращ еднополовите бракове, но политическият контекст на проблема не е вълнувал Кешиш според собствените му признания. Той искал да покаже просто една любовна история, включваща цялата красота на отношенията.

Видяното шокира мнозина, но журито начело със Стивън Спилбърг реши да постави работата на Абделатиф Кешиш над всички други в Кан. С този жест обаче форумът за пореден път демонстрира, че е способен да размести пластовете на позволеното и непозволеното и да въведе във висшите сфери на седмото изкуство теми, предизвикващи остра обществена полемика, включително и тази за еднополовата любов.

Второто по значение отличие на фестивала – Гран при, заслужи американският филм „В съзнанието на Люин Дейвис“ на братята Итън и Джоел Коен, който бе смятан за основен  претендент и се радваше на голяма популярност заради своята зрелищност.

Призът на журито, който по традиция се присъжда самостоятелно от неговия председател, отиде при филма „Какъвто бащата, такъв и синът“ на японския режисьор Хироказу Корееда, разглеждащ взаимоотношенията между деца и родители.

Съвсем неочакван се оказа и носителят на наградата за най-добра режисура – мексиканецът Амат Ескаланте, за филма „Ели“ (Heli). Критиците приемаха проекта като аутсайдер, но журито явно не е било на тяхното мнение.
Като филм с най-добър сценарий тази година в Кан бе определен „Докосване до греха“ на китайския режисьор Цзя Жунцзе.

Наградата за най-добър актьор спечели 76-годишният ветеран на американското кино Брус Дърн за ролята си във филма „Небраска“, а за най-добра актриса – французойката с аржентински корени Беренис Бежо за изпълнението си в „Миналото“.

Без отличия останаха нашумели заглавия като „Зад канделабрите“ и „Голямата красавица“ на изявените майстори Стивън Содърбърг и италианеца Паоло  Сорентино.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА