Last news in Fakti

29 Май, 2013 13:09 1 137 1

В Италия откриха най-стария екземпляр на тората

  • италия-
  • тора-
  • университет-
  • екземпляр

Изследователи от италианския университет в Болоня са открили свитък, който според тях може да се окаже най-стария останал екземпляр от свещеното писание на юдаизма- тората, съобщава Би Би Си.

Текстът се е намирал в университетската библиотека, като до този момент никой не му е обръщал специално внимание.

Преди да бъде изследван по-обстойно, за свитъка се е считало, че е на не повече от няколко стотин години. След провеждането на въглеродни метод тестове се оказало, че текстът може да е на възраст от 850 години.

Професорът по иврит- Мауро Пирани заяви, че това може да е най- старият екземпляр на тората, чието съществуване е известно на света.

От университетската управа разясниха, че свитъкът е бил изследван от университетския библиотекар Лионело Модона през 1889г. Тогава той е установил, че текстът е създаден през XVII-ти век.

Свитъкът бил датиран на ново, след като при свое проучване, професор Пирани установил, че текстът е написан по правилата на ориентало- вавилонската култура, което означава, че той е много по-древен от установеното.

Друга причина за новото датиране на текста е, че при писането му са използвани много функции, забранени при писането на по-късни копия по правила установени от учена Маимонидис през XII-ти  век.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vladimir Yosifov

    0 0 Отговор
    +1