29 Май, 2013 15:06 1 177 0

Райна Кабаиванска с "Оскар" за оперна кариера

  • райна кабаиванска-
  • опера-
  • "оскар"-
  • майсторски клас-
  • софийската опера и балет
Райна Кабаиванска с "Оскар" за оперна кариера - 1
Снимка: БГНЕС

Световноизвестното българско сопрано Райна Кабаиванска получи “Оскар” за цялостна кариера на международните награди за опера “Оскар”.

Домакин на церемонията, която се е състояла на 18 май, бе Театро Комунале в Болоня, който чества своята 250-годишнина. "Вечерта на 18 май Театро Комунале имаше на своята сцена една кралица – неоспоримата Райна Кабаиванска" – отбеляза италианската преса. На същата церемония специална награда "Операта в киното" получи големият италиански режисьор Франко Дзефирели, превърнал известни опери в култови филми.

Тази година за 13-и път Райна Кабаиванска ще има свой Майсторски клас в България, който се организира от Нов български университет. Крайният срок за записване за участие е 2 септември. Прослушването на кандидатите ще бъде на 5 септември, а обучението ще продължи в периода от 6 до 19 септември в Софийската опера и балет.

Право на участие в Майсторския клас на Райна Кабаиванска имат изпълнители до 32-годишна възраст с музикално образование. И тази година най-добрите от Майсторския клас ще имат възможност да спечелят стипендия от фонд "Райна Кабаиванска" на Нов български университет за обучение по оперно пеене при нея в Италия, както и участие в главна роля в оперен спектакъл на сцената на Софийската опера и балет.

На 20 септември Майсторският клас на примата ще изнесе гала-концерт с Оркестъра на Софийската опера и специалното участие на самата Райна Кабаиванска.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА