25 Май, 2022 17:41 2 227 12

Великата Цветана Манева се сбогува със сцената (ВИДЕО)

  • цветана манева-
  • аскеер-
  • сбогува-
  • сцена

На 24 май актрисата получи голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2022"

Великата Цветана Манева се сбогува със сцената (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС

Великата Цветана Манева се сбогува с публиката след като на 24 май вечерта Академия "Аскеер" на Военния театър я удостои с голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2022”. Под бурни аплодисменти именитата българска актриса благодари за оценката за дългия си професионален живот.

"Това, за което ме награждавате, осмисли съществуванието ми в театъра. Трудно е да приемеш, но в никакъв случай не е драматично, че си отиваш. Ако имаше тук тази вечер „изгряваща звезда”, то аз се чувствам като "залязваща" такава. Всяко нещо на този свят има край!.., каза Манева и прикани публиката да я аплодра за последен път, пише Епицентър.

"Благодаря на публиката, защото най-много съм искала тя да ми се довери. Получих го! Винаги съм успявала да предам на публиката това, което е дълбоко в душата ми... Ако този свят, който така устремено се е запътил да стане срамен, жесток, да ни чертае бъдеще, че ще опустеят пространствата, в които живеем и творим, съществуваме, мечтаем и вярваме... И да искаме и след нас да има хора, които също така да вярват, представа си нямате - аз вярвам, че всичко това може да завърши в театъра. Ако и вие мислите така, сега може да ми благодарите, като ми изръкопляскате за последен път, защото повече на сцена няма да ме видите", каза Цветана пред смълчаната и станала на крака зала… И напускайки сцената, помаха за сбогом на зрителите.

Почетен "Аскеер" на сцената в театър "Българска армия" получи актрисата Меглена Караламбова, за чието посрещане на сцената публиката се изправи на крака.

"Позволете ми да се обърна първо към моите колеги. Скъпи мои, тази вечер съм тук заради вас, защото имах сериозни съмнения, че ще успея да дойда по видими причини. И си казах: "Меглено, ти с висока температура, превита на две от болки, след разни сериозни драми житейски си излизала на сцената и все едно, че нищо ти няма. Я се стегни, облечи се цялата в бяло, вземи си тояжката и иди да благодариш на хората, които са те почели с тази голяма награда. Много ви благодаря, скъпи колеги. Това наистина е голяма чест", каза Караламбова.

Номинациите в 11-те категории бяха селектирани от 90 представления, реализирани от 1 май миналата година до 30 април тази.

За водеща женска роля "Аскеер" грабна Мария Каварджикова за ролята ѝ на Пилар в „Една испанска пиеса“ в Малък градски театър "Зад канала".

За същата постановка отиде и отличието в категорията "водеща мъжка роля". Грабна го Малин Кръстев за ролята на Мариано.

Статуетката за режисура, изработена от Георги Чапкънов, отиде при Диана Добрева за постановката „Коприна“ в пловдивския театър.

За най-добро представление беше отличена "Опашката" от Захари Карабашлиев в плевенския театър с режисьор Явор Гърдев.

Награди "Аскеер" получиха още сдружение "Суматоха" (в категорията "Изгряваща звезда" за „Въпреки живота, всичко е любов”),

Лили Шомова (в категорията за поддържаща женска роля в „Госпожица Юлия“), Юлиан Вергов (в категорията за поддържаща мъжка роля в "Народът на Вазов"), Мира Каланова (в категорията "Сценография" за "Коприна"), Марина Райчинова (в категорията "Костюмография" за "Коприна"), Николай Иванов (в категорията "Театрална музика"за „Шахнаме: Сказание за Зал“) и "На живо"(в категорията за "Моноспектакъл").

Водещ на вечерта бе актьорът Веселин Ранков.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роза

    13 4 Отговор
    Постъпва достойно!Всеки добър и известен актьор трябва да знае кога да слезе от сцената!
  • 2 Ириней

    5 4 Отговор
    Да се готви Азис...
  • 3 Стига сте я величали, какво толкова е

    11 16 Отговор
    дала за доброто на народа, има много по важни хора, които са полезни на народа. Кажете си, че искате да й напълните гушата на стари години, но не и, че е кой знае какъв талант. Нали сме й гледали ролите, най елементарни, може да ги изиграе всеки артист.

    Коментиран от #4

  • 4 Друг

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Стига сте я величали, какво толкова е":

    Българите си заслужаваме кармата !
  • 5 Тракиец 🇺🇦🇩🇪🇮🇹🇮🇷🇧🇬🇯🇵

    4 6 Отговор
    Велика ???? Тоя от-падък ЛГТБ ЦИ-ГА-НСКИ дето хвалеше и защитаваше азис и м-а:нга-лите? Да ум-ре в адски мъки тая из-мет дърта комунистическа ционистка
  • 6 Гергана

    4 7 Отговор
    Нито знам една нейна песен нито стих нито знам с какво е известна ?? Всъщност коя по дяволите е тая дъртачка ? Прилича ми на комунистическа антиморална деградирала сгА-н
  • 7 България

    4 6 Отговор
    Коя е тая и с какво се занимава
  • 8 Хахаха

    4 6 Отговор
    Най-обикновена Комунистическа актриса, забавлявала хората. Чудо голямо.
  • 9 пфуй, не ми я хвалете тази

    5 1 Отговор
    През 2018 г. участва в музикален клип на Азис.
  • 10 София

    4 4 Отговор
    Да е жива и здрава!
    Достойна и голяма българска актриса
  • 11 Хххххх

    4 2 Отговор
    Засрамете се. Това, че не ходите на театър не означава че трябва да хулите един доказал се през годините актьор и преподавател. Тя е от ранга на Стефан Данаилов ако изобщо сте чували нещо и за него.
  • 12 минало незабравимо

    2 2 Отговор
    Явно хората на изкуството, които имат гражданска позиция ги подреждат по този начин невъзпитаните
    платени тролове.
    Чудя се дали ще бъде изтрит коментара на Тракиец.
    Явно Факти толерират насаждане на омраза, обидни коментари и т.н.