Last news in Fakti

6 Юни, 2022 15:28 3 588 1

Изкуствен интелект върна гласа на Вал Килмър

  • топ гън-
  • вал килмър-
  • изкуствен интелект-
  • гърло-
  • глас-
  • том круз

Гласните струни на холивудската звезда бяха перманентно увредени, след преболедуване от рак на гърлото

Изкуствен интелект върна гласа на Вал Килмър - 1
Снимка: Shutterstock

Изкуствен интелект върна гласа на актьора Вал Килмър, за да може да участва в новия филм „Топ гън: Маверик“, пишат световните кино сайтове, цитирани от bTV.

Звездите Килмър и Том Круз си партнират в оригиналната лента от 1986 г. Тогава феновете на киното помнят лютото съревнование между героите им Айсмен и Маверик. След като беше обявено, че ще има втора част на лентата, почитателите започнаха да се чудят дали Вал Килмър ще играе в нея.

Килмър беше диагностициран с рак на гърлото през 2015 г. От тогава премина през химио и лъче терапия, както и трахеостомия. Гласните му струни за перманентно увредени и той не може да говори без помощта на устройство.

Още в началото на снимките Том Круз поискал задължително да има сцена с легендарния Айсмен. „Обадихме се на Вал и му казахме, че искаме да участва във филма. Той беше ужасно щастлив“, разказва режисьорът Джери Брукхаймър. „Фактът, че той успя да дойде и да работи с нас по сценария, да е част от тази емоция, това беше безценно“, казва още режисьорът.

Голямото предизвикателство обаче е гласът на Килмър. С помощта на изкуствен интелект, който изучава из основи гласа на актьора от архивни кадри с него, компанията „Сонантик“ успява да пресъздаде отличителният глас на Килмър и да го използва за диалозите в лентата.

„Баща ми беше изключително трогнат“, казва синът на Вал Килмър пред медиите. „Отидохме на снимките тримата със сестра ми. Бяха в една голяма военна база, Том Круз беше там, както и стотици статисти, истински военни пилоти. Те всички идваха при нас и ни казваха, че именно „Топ гън“ ги е вдъхновил да се присъединят към армията“, допълва още той.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 9 Отговор
    Първият филм го пуснаха 5г преди да падне Берлинскат стена в жалки напъни да мотивират американските пилоти, които по онова време като чуеха Су-27 и МиГ-29 си опикаваха кълките. Не че днес не е по-различно, но пердаха ще го отнесе ЕвроГанчо.