Last news in Fakti

24 Юни, 2022 10:49 1 733 2

Морфов отново е главен режисьор в Народния театър

  • александър морфов-
  • режисьор-
  • народен театър „иван вазов”-
  • култура

Заедно с Явор Гърдев и Диана Добрева оформят „интелектуален тръст“ за бъдещия репертоар

Морфов отново е главен режисьор в Народния театър - 1
Снимка: БГНЕС

Александър Морфов е назначен за главен режисьор на Народния театър „Иван Вазов“, показва справка относно състава на трупата в сайта на театъра. Ново попълнение в щата е още едно авторитетно режисьорско име – Явор Гърдев. Той се присъединява към Диана Добрева, която от няколко сезона вече бе щатен режисьор в първата ни трупа. Така именитото режисьорско трио, заедно с новия директор Васил Василев, ще определя репертоарната политика на театъра и бъдещото му художествено развитие.

Васил Василев потвърди за в. „Сега“, че Александър Морфов вече е в театъра и е започнал подготовка за реализацията на нов спектакъл, което е дълъг процес във времето. Както сайтът ploshtadslaveikov вчера съобщи, Морфов ще поставя свой авторски спектакъл „Троянският кон“ по Омировата „Илиада“, репетициите за който трябва да започнат през декември. Любопитно е, че друг изтъкнат режисьор с международна кариера – словенецът Йерней Лоренци, чиято версия на „Илиада“ преди няколко сезона очарова публиката в рамките на фестивала Световен театър в София, в момента също работи в Народния по своя сценична адаптация на легендата за Орфей. Запитан дали публиката ще бъде изкушена да прави сравнения между двамата корифеи, Васил Василев беше лаконичен, като заяви, че всеки творец е различен. Засега директорът не пожела да коментира и това дали ще присъедини още имена към така оформилия се троен режисьорски мозъчен тръст, но обеща новини в началото на идния сезон наесен.

Привличането на изявени наши и чужди режисьори, които да поставят на сцената на Народния, бе част от концепцията на Васил Василев, с която той спечели конкурса за директорския пост. На прослушването тогава той спомена на първо място именно Морфов, както и прочутия литовец Оскарас Коршуновас, авангардния руснак Тимофей Кулябин, с които е работил отлично като досегашен директор на Плевенския театър. Кулябин междувременно прие поканата и вече поставя тук „Нора“ на Ибсен. Идеята в Народния да има „интелектуален тръст“ под формата на режисьорска колегия и литературно бюро бе в центъра на концепцията на друг кандидат за шефското кресло – режисьора Бойко Богданов, който бе класиран от комисията на второ място в конкурса. Няма лошо, в крайна сметка важното е градивните идеи за развитие на национална културна институция като Народния театър, независимо кой ги е „подал“, да се реализират за доброто на театъра.

Сред ударните акценти в концепцията на Василев бе и възкресяването на първата ни сцена на култовия спектакъл на Морфов „Хъшове“, което ще се случи в новия сезон, най-вероятно през септември. Заглавието бе свалено при пълен салон от предишния директор Мариус Донкин, като имаше обещание да го върне след отпадането на пандемичните рестрикции, но двамата с Морфов не можаха да се разберат за възстановителните репетиции и възможността пропадна. От свои източници в театъра в. „Сега“ научи, че дори са правени опити за трансформирането на декора от „Хъшове“ за други спектакли, така че сега и той трябва да бъде ремонтиран.

Александър Морфов за кратко е бил директор на Народния театър (2000-2001 и от януари до септември 2015 г.), а през 2009-а е бил и главен режисьор.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 8846

    4 18 Отговор
    Браво!
  • 2 самовар

    17 3 Отговор
    ужас,тоя става само за секретарка на мутафчиев,но не и за режисьор,не можаха ли да му намерят некое местенце за директор в провинцията та да си отдъхне изкуството и артистите