Last news in Fakti

4 Юли, 2022 13:31 3 681 1

Показаха автентични носии на два века на Фестивала „Богатствата на Дунав“ във Видин

  • носии-
  • носия-
  • история-
  • култура-
  • видин-
  • баба вида-
  • фолклор-
  • фестивал

Фестивалът беше съпътстван с фолклорен маратон и ревю

Фестивалната седмица, посветена на деня на Дунав, завърши с двудневна богата артистично-музикална програма на брега на Видин, в която участваха елитни самодейни и професионални групи и изпълнители от Калафат, Крайова и селища от региона. Празникът, който включваше изложба, конференции във Видин и Калафат, атракции, бе открит от областния управител на Видин – Любен Иванов, който подчерта, че най-голямото богатство на Видин са не само неговата история и култура, но и неговите граждани. Старт на музикалната програма даде Десислава Минчева от НТК „Български пътеводител“ – организатор на събитието.

Дефиле с 15 автентични уникални носии и накити, като някои бяха на повече от два века, показаха представители на НЧ „Надежда 1903“ от село Бойница на откритата сцена пред галерия „Никола Петров". Най-малкият модел бе 2-годишният Дениз Иванов с къса долома с бяла въба, а накитите по Стела Пламенова бяха от 1980г.

Показаха автентични носии на два века на Фестивала „Богатствата на Дунав“ във Видин

Показаха автентични носии на два века на Фестивала „Богатствата на Дунав“ във Видин

Арт базарът на местни занаятчии и производители и изпълненията на танцьорите и певците от селата Макреш, Гъмзово, Флорентин, Ясен, на елитния видински ансамбъл „Северняци“ с хореограф Ерик Петрон, наброяващ 80 души, задържаха часове наред жителите и гостите на града в крайдунавската зона. Над десет изпълнители от Калафат, Крайова и село Бърка представиха китка от фолклорни румънски песни, а сред солистите бе и популярната изпълнителка проф. Сица Новак от Турно Северин, отдала живота си на фолклора. Ансамблите „Розеле Калафатулун“ (с ръководител Маринела Карауляну –създател на етнографския музей в Калафат), „Хора Доснацъу“ от с. Бърка и представителен ансамбъл “Мария Танасе“ с художествен ръководител Марга Кюрту, часове наред задържаха вниманието на публиката с атрактивните си изпълнения.

Показаха автентични носии на два века на Фестивала „Богатствата на Дунав“ във Видин

Певческата група НЧ “Просвета 1928“ село Гъмзово, която е вписана в Националната листа на България като „Живи човешки съкровища“ представи автентичен фолклор, докато танцьорите от група за автентичен фолклор от Гъмзово след сцената поведе хорото в парка, на което се хвана мало и голямо. Фолклорната щафета от мегдански хора и танци – български и влашки, продължи с танцовата група от НЧ “Изгрев“ с. Ясен с ръководител Десислава Славомирова и танцов състав „Макрос“ с ръководител Ирена Йотова от село Макреш. Певческата група от НЧ „Мито Марков“ с ръководител Цецка Илиева предшества изпълнението на популярните видински музиканти от Духов оркестър „Братя Ангелови“, които нажежиха градуса на настроението.

Показаха автентични носии на два века на Фестивала „Богатствата на Дунав“ във Видин

Показаха автентични носии на два века на Фестивала „Богатствата на Дунав“ във Видин

Първият фестивален ден завърши с атрактивно DJ-парти и светлинно шоу на крепостта Баба Вида, за да продължи на следващия ден отново с концерт на популярната народна изпълнителка Георгия Райкова и с майсторски изпълнения на танцьорите от НЧ „Пробуда 1295“ с. Флорентин с ръководител Борислав Митрашков, който бе и сценарист и водещ на празника. Участниците си тръгнаха с отличия, връчени от организатора на фестивала – Национален туристически клъстер „Български пътеводител“ с председател Десислава Минчева. „Богатствата на Дунав“ се проведе в партньорство с община Видин, Областната управа на Видин и др. по проект DANUrB+ „Градски бранд Дунав – изграждане и развитие на регионална и местна устойчивост чрез валоризация на културното наследство на река Дунав“.

Финансиран по програма за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“ празникът привлече толкова елитни творци от Румъния и България, с което даде заявка да се превърне в устойчиво културно събитие, което да привлича все повече изпълнители от дунавския регион.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Българската носия е уникална. В света няма други носии като славянските. Белият цвят (характерен за добруджанските, северняшки и тракийски носии) е символ на душевна чистота. Всяка шевица си има значение. Бях срещнал в нета тълкувание на различните форми, на българските шевици. Кога изоставихме прекрасните си носии и се намърдахме в джинси и дънкови якета? Приличаме на индианците, претопени от бледоликите.