Last news in Fakti

6 Юли, 2022 12:40 1 047 6

България става регионален център за опазване на недвижимото културно наследство в Югоизточна Европа

  • нинкн-
  • културно наследство-
  • рсм-
  • югоизточна европа

Експерти от България Румъния и Франция вече обсъждат първите теми на регионално сътрудничество

България става регионален център за опазване на недвижимото културно наследство в Югоизточна Европа - 1
Снимка: НИНКН

България ще бъде регионален център за опазване на културното наследство в Югоизточна Европа.

През септември предстои създаването на работна група, която ще постави началото на интеграцията в сферата на недвижимото културното наследство между България, Румъния, Северна Македония, Черна гора, Албания и Турция.

Инициативата е на френските културни институти в София и Букурещ, посолствата в двете столици, НИНКН и Школата „Шайо“ към Центъра за архитектура и наследство в Париж. Чрез нея страните от региона ще работят заедно за опазването на недвижимото културно наследство и ще търсят европейско финансиране за общи проекти.

През последните 100 г. отношението към недвижимото културно наследство се промени. То вече не принадлежи само на гражданите на отделните държави, а е глобална историческа и културна ценност, която трябва да бъде опазена, показана и адаптирана към модерното време, така че да я съхраним и предадем на следващите поколения, коментира директорът на НИНКН арх. Петър Петров.

Експерти от България Румъния и Франция вече обсъждат първите теми на регионално сътрудничество: морските курорти през ХХ век и културният обмен по река Дунав. Архитектурното наследство от миналия век беше специална тема и по време на френското председателство на Съвета на ЕС.

„Социалистическите курорти“ в Югоизточна Европа отдавна привличат интереса на изследователите и туристите като уникален свидетел за културната среда и живота до падането на Берлинската стена. Част са от все още ненаписаната европейска история на морските курорти, която започва в далечната 1760 г.

Освен че свързва най-много държави в света – 10, Дунав е много повече от обикновен транспортен коридор. Реката е маршрутът на културен диалог, в който градовете по поречието взаимно си влияят и се променят във времето.

Френският център за архитектура и наследство работи с 31 държави по света, но най-дългогодишното му партньорство е с България. НИНКН и Екол дьо Шайо организират повече от 20 години специализирани курсове за архитекти. Към тях ще се присъединят и архитекти от страните, участващи в инициативата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    3 2 Отговор
    Иманярската мафия вече така ще се нарича
  • 2 Брово

    2 1 Отговор
    Браво
  • 3 Сандо

    2 0 Отговор
    Добре,че наследството е недвижимо,Не че ако се напънат нашите "хора" няма да го раздвижат.
  • 4 Адам Хилтън

    3 0 Отговор
    ЮНЕСКО даде борша на Украйна, утре може да рекат да дадем Несебър на Македония.
  • 5 плевен

    0 0 Отговор
    Недвижимо културно наследство?! Или пък имоти по морето, на които трябва да се вдигне цената?
    Е, ако от тая шашма успеете да изкрънкате европейски пари, Ви свалям шапка.
  • 6 Гост

    0 0 Отговор
    А ще съумеем ли да опазим собствената си култура и наследство от ръчичките на макетата?