Last news in Fakti

14 Юли, 2022 13:57 1 914 5

Холивуд спира да угажда на Китай

  • холивуд-
  • филм-
  • бокс офис-
  • кино-
  • китай-
  • публика

В много нови холивудски продукции вече няма цензура, необходима за филма да бъде излъчен в Китай

Холивуд спира да угажда на Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Въпреки че киностудиата в Холивуд обикновено правят всичко възможно, за да осигурят премиера на филмите на китайските пазари, изглежда, че нещата започват да се променят. Последните години доказаха, че американският филмов пазар може би не се нуждае непременно от Китай и че цензурирането на филмите им, за да се угоди на китайското правителство, вече не си струва усилията, пише в. Сега.

Никоя година не е доказала тази тенденция по-добре от 2022-ра, пише "Giant Freakin Robot". През тази година вече имаше два големи холивудски блокбастъра, които предпочетоха да не угаждат на китайските цензори. Първият беше "Топ Гън: Маверик", който реши да не премахва тайванското знаме от крайния продукт. Комунистическата партия в Пекин отдавна твърди, че Тайван е китайска територия, а не независим самоуправляващ се остров. В докладите се казва, че китайски спонсор на "Топ Гън: Маверик" е настоял студиата да премахне тайванското знаме от бомбеното яке на Том Круз. Изглежда обаче, че липсата на премиера в Китай няма голямо значение, тъй като той вече е най-големият касов успех за годината, привличайки 600 милиона долара на вътрешния пазар и над 1,1 милиарда в световен мащаб.

"Баз Светлинна година" беше изправен пред подобно решение. Филмът, в който Крис Евънс озвучава космическиq рейнджър от "Играта на играчките", съдържа кратка сцена с целувка между лица от един и същи пол. "Дисни" реши да остави сцената, което означава, че Китай вероятно няма да позволи пускането на филма, тъй като техните цензори обикновено блокират хомосексуалните сцени. В този случай рискът не се изплати, тъй като продукцията се оказа първият финансов и естетически провал на Pixar.

Може би един от най-ярките примери за това, че Холивуд вече не се нуждае от приходи от китайския пазар, "Спайдърмен: Няма път към дома" през 2021 г. В него имаше кулминационна финална битка около Статуята на свободата. Когато китайските цензори поискаха сцените със Статуята на свободата да бъдат изрязани или намалени, "Сони" отказа. Въпреки че не беше пуснат в Китай, "Спайдърмен: Няма път към дома" се превърна в един от най-касовите филми на всички времена, като събра над 1,9 милиарда долара в световен мащаб.

Холивудското угаждане на китайската цензура отдавна е практика, с която много кинотворци не са съгласни. От финансова гледна точка студиата може би са били принудени да се придържат към изискванията на Пекин, тъй като Китай отдавна е вторият по големина филмов пазар в света по отношение на приходите от боксофиса. През епидемичната 2020 г. Китай дори отне короната на боксофиса от Северна Америка, превръщайки се в най-големия филмов пазар в света. Той остана на трона и през 2021 г., но сега, през 2022 г., нещата се върнаха в нормалното русло.

Китай обикновено пуска по 30 до 40 чуждестранни заглавия в кината си всяка година, като вместо това предпочита да представя собствените си патриотични филми. Тъй като Китай приема по-малко чуждестранни филми от всякога - само 20 през миналата година - холивудските студиа вероятно вече не искат да им "играят по свирката", за да получат достъп на китайските пазари. Макар че все още ще има продуценти, които преследват финансово печелившия китайски боксофис (като Universal с "Джурасик парк"), изглежда, че тази тенденция бавно започва да отслабва.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Теле

    4 5 Отговор
    И ти си морално пропаднала като разгонена крава
  • 3 Теле

    3 5 Отговор
    С влажен поглед
  • 4 Холишит

    15 6 Отговор
    Еврейската мафия Холивуд има за цел единствено да развращава гоите с упадачните си филми.
  • 5 Мисир.бг

    12 5 Отговор
    Холивуд гледа да си пусне филмите в Китай заради приходите, а не щото китайската компартия много иска да излъчва чуждестранни кинопродукции. Сега няма да им угажда, но ще се лишат от приходи.