6 Август, 2022 21:04 3 874 8

Топ 10 на най-скъпите книги в историята

  • скъпи-
  • най-скъпите книги-
  • най-скъпата книга-
  • книга на мормон-
  • шекспир-
  • евангелие-
  • магна харта

Най-скъпата книга на всички времена от дълги години е "Книгата на Мормон"

Топ 10 на най-скъпите книги в историята - 1
Снимка: Shutterstock

Колекционерите на книги са особена порода хора – при тях инстинктът е малко по-различен, отколкото при четящите, пише trafficnews.bg. Колекционерът внимава за съвсем други неща и определено не държи придобивките си на нощното шкафче, не ги и споделя с приятели, когато ги прочете. Цифрите, които споменаваме, подсказват защо… Вижте кои са 10-те най-скъпите книги за всички времена.

10. „Първо фолио” на Шекспир – отпечатана през 1623-а, това е една от най-редките книги на света. Сбирката съдържа общо 36 пиеси на драматурга. Първоначално са отпечатани 750 екземпляра, като от тях се запазва само един. През 2001-а го купува Пол Алън от Майкрософт за 6,16 млн. долара. Преди четири години обаче е открит още един екземпляр от „Първо фолио” – на шотландския остров Бют.

9. „Кентърбърийски разкази” от Джефри Чосър – написани в края на 14. век. Запазени са 12 копия на оригиналния ръкопис, чиято цена е баснословна. За последно ценната книга се появява на търг през 1998-а. Става дума за бройка, продадена за няколко долара преди два века. Сега обаче цената ѝ достига 7,5 млн. долара.

8. „Птиците на Америка” – книга-албум в четири тома, създадена от американския художник натуралист Джон Джеймс Одюбон. Първото издание излиза в Единбург и Лондон – това са около 200 екземпляра, признати за шедьовър и обявени за библиографска рядкост.

„Птиците на Америка” съдържа 435 илюстрации– сред тях и на вече изчезнали видове. Самият Одюбон ги рисувал винаги в естествените им местообиталища. Смята се, че сега съществуват 119 екземпляра от първото издание. Най-скъпо от тях е изтъргувана книгата, купена от лорд Хескет – 11,5 млн. долара.

7. Евангелиар на Хайнрих Лъв – създаден някъде през втората половина на 12. век по поръчка на самия Хайнрих Лъв, херцог на Саксония и Бавария. Стои в олтара на църквата в Санкт Блазиен и е образец за изкуството в онези времена. Появява се на търг през 1983-а, като цената му в крайна сметка достига 11,7 млн. долара. Съхранява се в библиотека в немския град Волфенбютел.

6. Молитвената книга на Ротшилд – създадена от група творци в периода 1500-1520 г. Продадена през 1999 г. на търг за 13,4 млн. долара. Купува я един австралийски бизнесмен – Кери Стоукс, така че сега Молитвената книга на Ротшилд може да бъде видяна в Австралийската национална библиотека.

5. Масачузетски Псалтир – това е първата книга, отпечатана в САЩ. Излиза през 1640-а, като съдържа библейската книга Псалми, но в малко по-различна от английската версия. От първоначалните 1700 книги са запазени едва 11. Два екземпляра има и Протестантската църква, като през 2013-а решава да продаде единия, та да се погрижи добре за цялата си сбирка. Купува я Дейвид Рубенщайн, собственик на инвестиционна компания, за 14,165 млн. долара.

4. Евангелие, Свети Кътбърт – става дума за най-старата запазена в Европа книга. Копие е на Евангелието на св. Йоан и се смята, че е създадена през 7. век. Положена е в ковчега на светеца, като е открита при преместването му в самото начало на 12. век. Британската библиотека купи евангелието след като събра пари от дарения – сумата достигна на търг 14,3 млн. долара.

3. Велика харта на свободите или Магна харта – подписана от крал Джон Безземни през 1215 г. До нас са достигнали четири копия от оригиналната харта. Едно от тях отива отново при Дейвид Рубенщайн, който предостави документа за безсрочно ползване на Националния архив на САЩ. Сумата е 21,2 млн. долара.

2. Лестърски кодекс – това са 18 пергаментови листа, изписани от двете страни и образуващи тетрадка от 72 страници. Върху тях Леонардо да Винчи записва своите опити, размишления и изследвания. Написана е с огледален шрифт, измислен от самия творец. Кодексът е купен от Бил Гейтс през 1994-а за 30,8 млн. долара. А самото име на труда идва от предишния му собственик – графа на Лестър Томас Коук.

1. Книга на Мормон – първо издание от 1830-а, написано на непознат език от Джозеф Смит. Самият той го определя като реформиран египетски. Оригиналната книга била вложена в основите на къща в Илинойс, но по-късно е унищожена при наводнение.

"Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни" (Мормоните) решава да купи през 2017-а печатарския ръкопис, който представлява преписано на ръка копие на оригинала. Притежаван дотогава от Реорганизирана църква на Исус Христос на светиите от последните дни, за него са платени 35 млн. долара, с което Книгата на Мормон става и най-скъпа за всички времена.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да питам

    10 3 Отговор
    А къде е - " Основи на комунизма " ...🙄🤔

    Коментиран от #3

  • 2 Голем смех

    9 6 Отговор
    Не са прави. Гениалният байТошо написа цели 35 тома! Как па един не попадна в тая престижна класация?
  • 3 Аааа

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "да питам":

    Тая творба е към фантастичния жанр. Те са друга класация.
  • 4 Петьо Петров

    16 0 Отговор
    Цената на словата няма как да се измерват в суми, те са над заблудите на хората вярващи в ценности като сума, пари и благосъстояние. Има неща които не струват нищо, но са безценни.

    Коментиран от #5

  • 5 малиии

    2 11 Отговор

    До коментар #4 от "Петьо Петров":

    У форума си имаме философ ... Дръвен ..

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Петьо Петров

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "малиии":

    Философията е наука, но не и за дървари. Въпреки, че и такива хора биха ме разбрали за разлика от теб. Бъди здрав и не се кланяй на недостойното за поклон.
  • 7 Соваж бейби

    4 0 Отговор
    Проблема е друг че истинските безценни книги ,дори се крият от погледа на хората .Имат достъп само определени хора ,аз не искам да купувам а да имаме право в библиотека да четеа, но не са достъпни за обикновенни хора оригинали например -Библията на Гутенберг или Библия (B42) е първата книга, отпечатана в Европа с подвижен шрифт,сравними техники съществували в Корея и Китай, но Библията на Гутенберг представлява качествен скок напред, подобрение, което мнозина приписват на трети, външен и нов облик, който би направил възможно преработването на типографията. често се приема, че е Питър Шьофер -немски типограф-печатар, който усъвършенства типографската преса, изобретена от Гутенберг. Техническите му умения са му осигурили ключово място в историята на печата и типографията."Селенография" на Хевелий,Апокалипсиса на Свети Йоан, отпечатано около 1470 г. книгите с дърворезба също са печатни книги, но те използват различна техника от Гутенберг. Вместо подвижен шрифт, за всяка буква (типография) са използвани дървени дъски.От хората са скрити много книги ,повече ме дразни ако наистина някой ден се продаде оригинал ценна книга ,става собственик някой си и хората са лишени да видят оригинала ,същото се отнася и за картини ?
  • 8 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "малиии":

    Ами там е проблема ,навъдиха се много като теб с такава логика и продават ценни неща.Глупаците решиха че историческото и културно наследство може да се продава и има цена!Бяс ме хваща ,искам някой ден да имам много пари и да откупя всичко ценно да го сложа в" Музей на хубавите хора които са стъпвали на планетата Земя" ,не да пазя за лична колекция ЗА ХОРАТА ,всеки да има достъп за всичко което се сетиш музика,литература ,...всичко ценно продадено и скрито в лична колекция.