18 Август, 2022 10:28 3 333 2

Откриха 10 археологически обекта по жп линията Волуяк-Драгоман

  • жп линия-
  • волуяк-
  • археологически разкопки-
  • драгоман-
  • разкопки

Откритите обекти са от различни епохи

Десет археологически обекта от различни епохи са открити при подготовката на трасето преди стартиране на строителните работи по жп линията Волуяк-Драгоман, които се финансират със средства от оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020.

Договор за опазване на археологическото наследство в обхвата на проекта е сключен през август 2021 г. е между НКЖИ и Националния археологически институт с музей към БАН.

Откриха 10 археологически обекта по жп линията Волуяк-Драгоман

Всички обекти вече са проучени, като за девет от тях е извършено предварително, а за един - цялостно археологическо проучване, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

В края на юли е приключило предварителното археологическо проучване на най-големия от десетте обекта, който се намира в землището на село Алдомировци, община Сливница. В продължение на два месеца и половина екип от археолози и специалисти е обследвал обекта, който е с дължина от около 1060 м и обща площ от 32 дка.

Там са открити некропол от късната античност (V-VI в.), трасе на античен път със запазена дължина 15 м, антични зидове от сгради, средновековни жилища и структури, свързани с продължително обитаване на обекта. Разкрити са и пещи за печене на вар, аналогични на които могат да бъдат намерени във водещи обекти в Западна Европа.

Документирани са структури от преходния период между къснобронзовата и ранножелязната епоха (XII-X в. пр. Хр.), късната античност (IV-VI в.) и средновековието. Открити са и материали от късноелинистическата (II-I в. пр. Хр.) и римската (I-III в.) епохи.

Според експертите разкритите археологически структури имат голям научен потенциал и значимост за изследване на културата в района, който през античността е част от територията на Сердика. Предстои пълно спасително проучване на целия обект, което ще продължи 5 месеца. За да се намали забавянето на строителните дейности по жп линията се изготвя план за разделяне на археологическото проучване на два етапа, който да бъде синхронизиран с работната програма на изпълнителя. Част от спасителното проучване ще бъде извършено през тази година, а вторият етап - през следващата.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 го шо

    1 1 Отговор
    пак ли? нали ги откриха вчера? или тия са други...
  • 2 За незапознатните

    1 0 Отговор
    Вчера нали го писахте и така до края на месеца - новина ама с изтекъл срок