Last news in Fakti

8 Септември, 2022 10:36 7 183 10

Археолози разкриха най-запазения езически храм в Родопите

  • перперикон-
  • родопи-
  • нов храм

Той е намерен при разкопки на Перперикон

Археолози разкриха най-запазения езически храм в Родопите - 1
Кадър Нова тв

Уникален финал на сезон 2022 на Перперикон. Екипът археолози там успя да разкрие напълно най-запазения езически храм в Родопите, съобщи Нова тв. Вече е видима цяла тайнствена система от съоръжения за винени обреди и кървави жертвоприношения.

„Впечатляваща е невероятната запазеност – до 3 м височина на места. Само долната част е с площ близо 70 кв. м. Това е част от големия култов комплекс, който се е оформил около храма на Дионис, открит преди години”, каза в ефира на „Здравей, България” историкът и археолог проф. Николай Овчаров.

На пода на храма имало много монети от втората половина на 4 век. На мястото има и предверие, в което се е влизало през тържествен вход. Вътре има корито за измиване на ръце, а в централната част са изградени три дълбоки вани, които вероятно са служели за правене на свещено вино.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Археолозите

    14 4 Отговор
    Казал, но нищо не показал. Казал, а нито един от археолозите не му повярвал. Защо ли от парите за Перперикон се присвояват повече от която и да е обществена поръчка за строителство. Всъщност, и Перперикон е строителна площадка. Издигат едни дувари сякаш строят нова жилищна кооперация, а не е исторически обект.

    Коментиран от #3

  • 3 Някои всичколози

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Археолозите":

    предпочитат да лежат на жълтите павета и да бълват злоба и завист по ФБ. По-лесно било
  • 4 5237

    10 1 Отговор
    Винаги при този Овчаров всичко е най- голямо и най- значимо.Кой каза че открития храм преди години е на Дионис?Май само Овчаров.А монетите............Че копае,никой не отрича,но че съчинява,също не може да се отрече.И то какви съчинения,направо пише Овчаровска история.
  • 5 Впечатляваща е невероятната

    7 1 Отговор
    фантазиите на Н. Овч . нямат край ,но не е луд този ,който яде баница .....
  • 6 Бакхус

    9 1 Отговор
    Овчаров да покаже един надпис или съобщение, че това място се е наричало Перперикон? Да посочи един факт, че тук са се провеждали обреди в чест именно на Дионис под това име?
  • 7 Хахаха

    1 2 Отговор
    Вани за правене на свещено вино 😂😂😂😂😂
  • 8 5698

    4 1 Отговор
    По какво позна че е храм,може да е перално помещение,или за къпане?
  • 9 Иван

    2 1 Отговор
    Ха аз да питам.Как позна че Татул е гроб на Орфей и негов храм?Според мен май всичко е като герба на Шишман.
  • 10 Гост

    0 0 Отговор
    Откритите монети на какъв език са били гравирани?