Last news in Fakti

7 Юли, 2013 14:29 1 337 0

ЕАЗИПА осъди Министерството на културата

  • еазипа-
  • авторските права-
  • министерството на културата-
  • осъди-
  • кирил икономов

Европейската агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авторските права (ЕАЗИПА) осъди Министерството на културата за мълчаливия отказ на министъра на културата да пререгистрира дейността на агенцията. Решението №7398 на Върховният административен съд на Република България – Седмо отделение с председател Таня Вачева, е влязло в сила от 1 юли 2013 г. С това решение на съда се сложи край на всички спекулации за легитимността на агенцията, съобщи за Факти.бг председателят на Управителния й съвет - композиторът Кирил Икономов.

Неколкократно сме сезирали министъра на културата с данни за нарушение и умишлено въвеждане в заблуждение на ползвателите, че ЕАЗИПА е нелегитимна и не може да упражнява дейността си, от страна на длъжности лица от Дирекция АПСП при МК и лично директора Георги Дамянов на принципа на равнопоставеност спрямо сродните организации за управление на права Музикаутор и ПРОФОН, заявиха от агенцията.

"Негативните последици се изразяват и в умишлено въвеждане в заблуждение на ползвателите, че ЕАЗИПА е нелегитимна и не може да упражнява дейност по събиране на плащания, с което агенцията се елиминира като правен субект, което вече е минало“, каза управителят на ЕАЗИПА Здравка Сиракова.

ЕАЗИПА е отправила искания към министъра на културата "да опровергае невярната и клеветническа информация в тв предаването „Господари на ефира“ и да се извини публично на Управителния съвет и всички членуващи в агенцията, съгласно нормативното законодателство, в същото предаване и във всички медии; да уволни незабавно Георги Дамянов – директор на дирекция „Авторско право и сродните му права“ при МК, за злоупотреба със служебното си положение и веднага бъде даден на прокурор – ако това го не направи министърът, ще го направи ЕАЗИПА; и да се преработят всички некоректни текстове в сайта на министерството в рубриката „Авторско право“ – регистър на организации за колективно управление на права".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА