Last news in Fakti

4 Октомври, 2022 10:56 952 0

Неиздавано ВИДЕО на Бийтълс радва публиката в Япония

  • бийтълс-
  • япония-
  • съд-
  • дело-
  • видео-
  • запис

Видеозаписът дълги години бе обект на съдебни битки

Неиздавано ВИДЕО на Бийтълс радва публиката в Япония - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Видеоматериал от единственото турне на "Бийтълс" в Япония през 1966 г. е разпространен наскоро в страната след продължителна съдебна битка, за радост на феновете на легендарната британска рок група, предаде АФП.

Немият черно-бял 35-минутен филм, който вече е свободно достъпен в YouTube, е направен по онова време от японската полиция за целите на сигурността.

Кадрите показват как "четирите момчета във вятъра" се усмихват, докато слизат от самолета, облечени в кимона, след което свирят пред екзалтираната публика в залата "Нипон Будокан" в Токио, както и полицейските действия зад кулисите.

В архивните кадри обаче има една странна подробност: освен тези на "Бийтълс", лицата на всички останали заснети хора са замъглени от съображения за поверителност.

Години наред въпросът за правата върху изображението на хората, заснети във филма, е препъникамък между японските фенове на "Бийтълс" и защитниците на правото на информираност от една страна, и местната полиция от друга.

Феновете се обърнаха към Върховния съд на Япония в опит да разрешат нецензурирана версия с аргумента, че това е "исторически документ" и е абсурдно да се иска замъгляване на лица, заснети преди повече от 50 години, чието разпознаване, според тях, днес е практически невъзможно.

Съдът обаче отхвърли техните аргументи през 2018 г. и предложението на полицията да бъде пусната версия с пикселизирани лица най-накрая надделя.

"Този филм излиза от сенките за първи път. Сигурен съм, че експерти и фенове на "Бийтълс" от цял свят ще проявят голям интерес към него", заяви адвокатът на ищците Сатоши Шинкай, който също е запален фен на ливърпулската четворка.

"Бийтълс" остават изключително популярни в Япония, въпреки че са имали само едно турне с пет концерта.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА